Napi 100 hajszál elvesztése még normális

Szüntessük meg a hajhullást a természet erejével!

Napi 100 hajszál elvesztése teljesen normálisnak tekinthető. Ennél nagyobb mennyiség esetén viszont már hajhullásról, illetve kopaszodásról beszélünk, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak a férfiakat érinti - a nők 22 százaléka hasonló problémával küzd.

2010.08.29 19:45ideal.hu

Mint oly sokszor, ez esetben is érdemes a természet kincsestárából meríteni: az egészséges táplálkozás, a természetes alapanyagokból készült samponok és más hajápoló szerek, illetve néhány egyszerű praktika jelentős mértékben javíthatnak a helyzeten. Ha mindezek ellenére nem tapasztalunk javulást, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Hajápolás természetesen

Samponból, hajbalzsamból a természetes alapanyagokból készülteket válasszuk, a kemikáliák - dauervíz, hajfesték, zselék - használatát pedig csökkentsük a minimális szintre! Ne forró, hanem langyos levegővel szárítsuk a hajunkat! Szerezzünk be disznósörtéből készített kefét, és a népi jó tanácsot követve esténként százszor húzzuk végig a hajunkon! Ez ugyanis egyfajta masszázs, ami szintén növeli a hajhagymák vérellátását.

Illóolajas hajpakolások

Az illóolajas hajpakolásokban lévő hatóanyagok serkentik a hajhagymák vérellátását, és táplálják a bőr azon mélyebb rétegeit, ahol a hajhagymák találhatók. Ilyen pakolást készíthetünk magunk is, a következő módon: keverjünk össze 5-5 csepp (összesen 20 csepp) levendula-, cédrus-, kakukkfű- és rozmaringolajat 30 milliliter jojoba- vagy szőlőmagolajjal! Dörzsöljük el a fenti keveréket a két tenyerünk között - így jobban bele tudjuk majd "dolgozni" a fejbőrbe!

Dőljünk minél jobban előre - a fejünk lehetőleg alacsonyabban legyen, mint a mellkasunk, hogy ezzel is növeljük a fejbőr vérellátását -, majd mintegy két percen keresztül masszírozzuk bele a pakolást a fejbőrbe! Ha lehet, csak reggel mossunk hajat! Ezt a műveletet néhány hónapon keresztül heti három-négy alkalommal ismételjük meg, újabb és újabb növekedési ciklust elindítva! Egy skót tanulmány szerint a pakolást rendszeresen alkalmazók 44 százalékánál a hajhullás teljesen megszűnt, illetve érdemben csökkent annak mértéke.

Az indiaiak szezámolajban elkevert rozmaring- és citromfűolajjal veszik fel a harcot a kopaszodás ellen. Más illóolajak - mint például a babér-, a nyír-, a kamilla-, a ciprus-, a boróka-, a citrom-, a pacsuli-, a rózsa- és az ilang-ilang-olaj - a fentiekhez hasonlóan ugyancsak relaxáló hatást fejtenek ki a fejbőrre, illetve a fejen lévő izmokra, miközben az érintett területen élénkítik a vérkeringést, s ily módon védelmet nyújtanak a fejbőr és a haj számára. Adjunk 80 cseppet a kedvenc kombinációnkból 250 milliliter samponhoz és hajbalzsamhoz!

Ételek és étrend-kiegészítők

A hajhullás hátterében nemritkán egyes ásványi anyagok - például a cink, a mangán, a szelén vagy a szilícium - hiánya áll. Ezeket étrend-kiegészítők szedésével pótolhatjuk, ám előtte orvosi segítséggel derítsük ki, hogy valóban hiányunk van-e a fenti anyagok valamelyikéből! A kontrollálatlan nyomelempótlással több kárt okozhatunk, mint amennyit "profitálunk" belőle! Nőknél - különösen a változókorban - a hajhullás az ösztrogén nevű hormon szintjének csökkenésével állhat összefüggésben.

Az ösztrogén a természetben is fellelhető úgynevezett fitoösztrogének formájában, többek között a szójában, a bogyós gyümölcsökben, a lenmagban, a napraforgómagban. Megelőzésképpen már a változókor beállta előtt fogyasszuk ezeket minél nagyobb mennyiségben! Ha már fennáll a probléma, szedjünk rendszeresen gránátalma- vagy ligetszépe-kivonatot, melyek koncentráltan tartalmaznak fitoösztrogéneket!

Stresszoldás

Kevesen tudják, hogy a hajhullás egyik kiváltó oka a stressz. Időről időre gondoskodjunk a stresszoldásról - már csak testi-lelki egyensúlyunk kialakítása és megőrzése érdekében is! Amennyire a körülmények engedik, pihenjünk minél többet, sétáljunk, jógázzunk, szaunázzunk, relaxáljunk!... A lehetőségek száma szinte végtelen, így mindenki megtalálhatja a stresszoldás számára leghatékonyabb módját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.