Hullik a haja? Gyulladás is okozhatja...

A hajhullás orvosolható

A hajhullás természetes folyamat az emberi fejbőrön, azonban nehéz megállapítani, hogy mikor válik krónikussá a hullási folyamat. A napi 100-200 közötti szálveszteség felett már érdemes aggódni.

2010.03.24 09:11trendmania.hu

 Egy egészséges embernek naponta körülbelül 100 hajszála hullik ki. Minden egyes hajszál három-hét éven keresztül növekszik, naponta körülbelül 0,35 millimétert. Aztán kihullik, de közben egy másik hajszál máris növekedni kezd.
 
A folyamat akkor mondható krónikusnak, ha több, mint 200 szál hajtól válik meg a fejbőr naponta, mely rövid hajnál nem is tűnhet fel annyira. A hosszú hajnál a 100 szál is sokkal többnek hat, így gyakrabban fordul elő, hogy a hosszú hajú hölgyek urak jobban aggódnak a kihullott hajmennyiség miatt. Igazán krónikusnak akkor mondható a hajhullás, ha a fejbőrön nagyobb üres területek keletkeznek.
 
A krónikus hajhullás mögött azonban gyakran valamilyen betegség áll, amelynek semmi köze a haj vagy fejbőr állapotához. Kóros hajhullás esetén mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat. Ilyen esetekben a szervezetben valamilyen gyulladás lehet, vagy a pajzsmirigy hormonális működésével lehetnek gondok.
 
A hajunk fénytelenségét okozhatja túl gyakori hajmosás és szárítás. Hajunk a gyakori magas hőnek való kitétel miatt vesztheti el fényességét.
 
A korpásodáson speciális samponokkal gyorsan segíthetünk, olykor azonban allergia lehet a korpásodás kiváltó oka. Az őszülés természetes és örökletes folyamat eredménye. A legtöbb embernél a pigment sejtek harmincéves kor körül kezdenek nyugdíjba vonulni. Az egyetlen, ami ilyenkor segít, az a hajfestés.
 
A zsírosodás pedig a fejbőr PH értékének a felborulása miatt alakul ki, melyen ugyancsak a megfelelő samponválasztás tud segíteni, illetve a ritkább hajmosás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.