Színek és formák változatossága a cipő trendben

Idén tavasszal is a tűsarok hódít

Az idei tavaszi trend a fehérneműk és a ruhák tekintetében is nagyon nőies és szexis, így természetesen a cipőknél is a nőiesség az elsődleges szempont.

2011.01.27 13:06ma.hu/ napidoktor.hu

A kényelem ismét a második helyre szorult, és a magas sarkú darabok fölényesen győznek lapos társaikkal szemben.

Legutóbb egy felmérésben a megkérdezett férfiak 90 %-a vallotta, hogy a magas sarkú cipőben sétáló nőket nézik meg inkább, és a nőies nők tetszenek nekik.

A 2011-es cipődivat különben idén is előnyben részesíti a letisztult formákat: a bőr, vagy bőrhatású magas sarkú szandálok az idei nyáron is hódítani fognak.

Mint arról már tegnap írtunk, a fehérneműk divatjában idén a lila lesz a legtrendibb szín, és ez a szín bizony a lábunkon is megjelenik. 2011-ben a cipőink is színesebbek lesznek, lábunk is lila tűsarkúban tündökölhet.

Az idei lábbeli divat a szivárvány összes árnyalatát felhasználja annak érdekében, hogy a hölgyek a legvidámabb formájukat hozhassák.

A világos pasztellszínektől az élénksárgán és zöldön át egészen a liláig tart a választék.

A legújabb divatőrület, a sarok nélküli magas sarkú, amit először az extrém Lady Gaga lábán láthattunk először.

A stylistok szerint idén ez a darab a mindennapok szereplőjévé válik, ami egyértelműen nem lesz kényelmes viselet.

De vajon mennyire figyelünk mi nők a kényelemre és a praktikusságra?

A divat sokszor az egészség rovására megy. Már többször leírtuk itt a ma.hu-n is, hogy a nők még a szalagszakadást is kockáztatják a divatos magassarkú cipőkért.

A sztárok és a hétköznapi emberek sem gondolnak az egészségükre, csak a divatot tartják fontosnak. A rándulás, lábfájás, hólyagok ellenére a tűsarok hűséges női rajongók tömegét vonzza.

Köztük vannak a popsztárok, akik bonyolult koreográfiákat adnak elő benne a színpadon. Lady Gaga harminc centis Alexander McQueen sarkakon jelenik meg Bad romance című videójában.

"Beléptünk a magasított kényelmetlenség korába a cipők terén.” – mondta Elizabeth Semmelhack, a “Magasságok a divatban: a megemelt cipő története” című könyv szerzője. A sarkak egyre magasabbak a gazdasági recesszió idején, tette hozzá.

Bár a magassarkútól hosszabbnak tűnik a láb, a nők pedig vékonyabbnak érzik magukat tőle, gyakran okoznak bokasérülést, kalapácsujjat, fájdalmakat, figyelmeztetnek a lábápolási szakértők.

Az orvosok azonban tudják, hogy betegeik ennek ellenére sem mondanak le a kínzóeszközökről.

"Részben ennek is köszönhetjük, hogy van munkánk.” – mondta Dr. Martin Alongi podológiai szakember a kaliforniai Beverly Hillsből.

"Úgy látom, a huszonéves nők járkálnak így. Ha máskor odafigyelnek a lábukra, nem annyira nagy gond. Csak kevesen sérülnek meg így.

A szépségért való szenvedést azonban csökkenteni is lehet.

"Azt hiszem, nagyon sok megoldás közül lehet választani.” – mondta egy szakértő.

“Már elmúltak azok az idők, amikor lenézték azt, aki nem hord tűsarkút. Ez már letűnt divatszemlélet. Most már az egyensúlyon és az arányokon van a hangsúly. Nem csak egy bizonyos cipősarok a menő. Ez különbözteti meg a cipőt a többi ruhadarabtól.”


Ha a magas sarkútól a nő szexisnek és magabiztosnak érzi magát, akkor hordja. Ha annyira szenved tőle, hogy alig várja, hogy a nap végén levehesse, akkor válasszon inkább mást, mondta Rubinstein.

Dr. Kathleen Stone, az Amerikai Podológiai Szövetség elnöke azt javasolja, hogy napközben mindenki pihentesse a lábát, és este vegyen csak magas sarkút. Nem tanácsolja az öt cm-nél magasabb sarkakat, de tudja, hogy sokan fittyet hánynak erre. Az egészségügyi következmények közismertek.

"Nem csak a lábat károsítja, de a térdet és a hát alsó szakaszát is.” – mondta.

“Ahogy a cipő a lábfej elülső részét terheli, nyomást gyakorol a lábujjakra, irritálja az ott futó idegeket.

A talppárna csontjai károsodhatnak, vagy el is törhetnek. A lábra nehezedő folyamatos nyomás az idegek körüli szövetek megvastagodását idézheti elő, mely fájdalommal, zsibbadással, szúró érzéssel jár.

Nemrég végzett tanulmányok megerősítették a kapcsolatot a lábproblémák és a magas sarkú cipő között.

Egy tanulmány tanúsága szerint a megkérdezett 1900 nő huszonkilenc százaléka számolt be generalizált lábfájdalomról.

A kutatás kimutatta, hogy azok, akik kényelmetlen cipőkben járnak fiatalon, később fájós lábbal fizetnek érte. A férfiak nem tapasztalnak hasonlót életük során.

Egy januárban megjelent koreai tanulmány szerint a magas sarkú cipők járás közben a térdízületet tartó izmok elváltozását okozhatják.

Stone arra figyelmeztet, hogy senki se végezzen élénk, vagy megerőltető mozgást magas sarkúban, mert túlnyújthatja a bokaszalagokat, melyek a gumiszalaghoz hasonlítanak, és elpattanhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.