Előnyök és hátrányok a módszerről

Ismerd meg a hüvelygyűrűt!

Napjainkban a fogamzásgátlás egyik legbiztonságosabb és legkényelmesebb módszerének tartják számon a fogamzásgátló tablettákat.

2011.01.19 18:00WEBbeteg

Időről-időre mégis érdemes utánanézni, vagy egy rutinvizsgálat során orvosunktól megkérdezni, milyen új termékek vannak forgalomban. Akadhat olyan, ami még kényelmesebb megoldást jelent.

A hüvelygyűrű egy rugalmas, átlátszó, majdnem színtelen gyűrű, külső átmérője 54 mm, mely a hüvelybe felhelyezve, hasonlóan, mint egy tampont, a benne lévő hormonok segítségével meggátolja a teherbeesést az ovuláció gátlásával.

Emellett hatása van a méhnyálkahártyára, és a nyakcsatornában lévő nyákra is. Az új hormonális fogamzásgátló, a hüvelygyűrű (nuvaring) Hüvelygyűrű A menstruáció első napján kell felhelyezni a gyűrűt, ahol formájának köszönhetően a helyén marad, és csak ritkán lehet érezni.

Három hét letelte után kell eltávolítani, majd 3-4 nap múlva következik be a megvonásos vérzés, hasonlóan a fogamzásgátló tabletták használata során jelentkező vérzéshez, majd a 7 nap letelte után egy újabb gyűrűt helyezünk fel a hüvelybe.

A gyűrű alacsony hormontartalmú fogamzásgátló módszer, benne ösztrogén és progeszteron található, amely fokozatosan szívódik fel a hüvelyfalon keresztül, a tápcsatornát kikerülve. Feledékenyeknek jó Ez a módszer ideális azon nők számára, akik hajlamosak elfelejteni bevenni a tablettát, hiszen nem kell minden nap emlékezni rá, és megfelelő használat esetén ugyanolyan biztonságos a használata, mint a fogamzásgátló tablettáknak.

Mivel a hatóanyag felszívódása nem a tápcsatornában történik, így nem befolyásolja a hatékonyságot a hányás, vagy a hasmenés. Használata során rendeződik a menstruációs ciklus és csökkennek a menses alatti panaszok is.

Nyugodtan használhatják még nem szült nők is.

Van hátránya is a hüvelygyűrűnek

Hátrányai közé tartozik sajnos a közel 3000 forintos havi ára is. Ez közel van a legkorszerűbb fogamzásgátló tabletták árához.

Ritkán okozhat helyi irritációt, esetleg gyakoribbak lehetnek a hüvelyfertőzések.

Nem nyújt védelmet a szexuális úton átvihető fertőzésekkel szemben sem. Mindezek mellett figyelembe kell venni az eszköz hormontartalmát, és hasonlóan a fogamzásgátló tablettákhoz a használata előtt szükséges egy vérvétellel ellenőrizni, hogy nem fokozott-e a trombózisra való hajlam.

Mint minden fogamzásgátló módszernél az egyéni igényeket és szükségleteket kell figyelembe venni, így választható ki a számunkra megfelelő típus.

A hüvelygyűrű receptköteles készítmény, használatához elengedhetetlen az orvosi konzultáció, ilyenkor az esetlegesen felmerülő kérdéseket is meg lehet beszélni.

Megfelelő használat esetén egy biztonságos és kényelmes fogamzásgátlási módszert jelenthet a hüvelygyűrű választása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.