Tényleg csökkenti a nemi vágyat?

Remek ez a fogamzásgátló, de a szex már nem kell?

Köztudott, hogy a hormonális fogamzásgátlók csökkenti a szexuális vágyat. Egyik elmélet szerint a mesterséges ösztrogént és progeszteront is tartalmazó, kombinált fogamzásgátló tabletták csökkentik a szervezetben keringő szabad tesztoszteron szintjét, ami kihat a libidóra is. Egy új tanulmány szerint erről nincs szó...

2010.12.11 13:10medipress.hu

Az Ohio State University College of Medicine kutatói 50 szexuálisan aktív nőt vizsgáltak, akik vagy fogamzásgáló tablettával vagy csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátló injekció segítségével védekeztek.

A tabletta hatására fokozódik a tesztoszteron kötő fehérje termelődése a májban. Ezen fehérjék megkötik, így hatástalanítják a vérben keringő szabad tesztoszteron hormonokat. Ezzel szemben, a csak progeszteront tartalmazó injekciók nem hatnak ezen fehérjék termelődésére.

A nőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük (Female Sexual Function Index (FSFI)), ennek segítségével mérték fel szexuális vágyukat és kielégülésük mértékét. Ugyanakkor megmérték vérük ösztrogén és tesztoszteron szintjét is.

A szabad tesztoszteron szintje jelentősen magasabb volt az injekcióval védekezőknek, ennek ellenére nem tapasztaltak jelentős különbséget a két csoport válaszaiban.

A tanulmány során a kérdőívek eredményeit nem hasonlították össze olyan kontroll csoport eredményeivel, akik nem alkalmaztak hormont védekezésük során.

Az eredményekből kiderült még, hogy a tablettával védekező nők általában tanultabbak, nagyobb valószínűség szerint soha nem voltak még terhesek, nincs gyermekük, mint az injekcióval védekező társaiknak. Sokkal több volt közöttük a fehérbőrű nő is.

Mindkét csoportban jellemzően állandó partnerkapcsolatok voltak, körülbelül ugyanolyan régen alkalmazták a fogamzásgátlásnak ezt a formáját (átlagosan 4-5 éve), sőt még vallási nézeteik is hasonlóak voltak.

A kutatók igyekeztek kiegyenlíteni a gyerekek számából adódó különbségeket, mely egyébként jelentősen befolyásolja a szexuális indíttatást.

A tanulmány nem fedte fel a csökkent szexuális kielégülés és a fogamzásgátló tabletták közötti kapcsolat okát-csak sugallja, hogy a hosszútávú gyógyszerhasználók megunják régi partnerüket, ami magyarázhatja a libidócsökkenést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.