Ne feledkezz bele a bajba, megbetegít!

Túl sokat rágódnak a nők

Egy tanulmány felfedte, hogy azoknál a barátnőknél, akik rágódnak egymás problémáin, fokozódik a kortizol nevű hormon kiválasztása, illetve a szimpatikus idegrendszer aktivitása.

2010.11.25 14:00medipress.hu

Ha azonban nem feledkeznek bele túlságosan a bajba, akkor ez a jelenség elmarad, ami arra utal, hogy az együttérző beszélgetés segít, de csak a megfelelő módon.

"Jóból is megárt a sok."
- nyilatkozta Jennifer Byrd-Craven, az Oklahomai Állami Egyetem pszichológusa. "Ha valóban átengedjük magunkat a negatív érzéseknek, az általános egészségi állapotunknak is árthatunk vele, nem csak a lelkünknek."

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a gondok hosszas ecsetelgetése sokkal idegesebbé teszi az embert, még akkor is, ha közelebb hozza egymáshoz a barátokat. A paradoxon megvizsgálásához Byrd-Craven 44 pár egykorú főiskolás barátnőt toborzott össze.

A lányok kérdőíveket töltöttek ki, melyből meg lehetett állapítani a temperamentumukat és a probléma-megoldási stílusukat. A baráti párokat ezután megkérték, hogy üljenek le, és beszélgessenek a problémáikról, vagy dolgozzanak együtt egy közösségi pihenőközpont megtervezésén.

A pihenőközpontos feladatot kontroll gyanánt építették be a kísérletbe, hogy a problémamegoldást egy semlegesebb környezetben tanulmányozhassák.

A feladatok előtt és után a nőktől nyálmintákat vettek, hogy megmérjék a kortizol és az alfa-amiláz szintjét. Az alfa-amiláz jelzi a szimpatikus idegrendszer aktivizációját. A pihenőközpontot tervező nők nem mutattak stressz-válaszokat, és azok sem, akiknek a probléma-megbeszélő módszere a megoldásokra összpontosított.

Azoknál azonban, akik csak töprengtek a bajukon, megoldás nélkül, a kortizol és az alfa-amiláz szintje is emelkedett.

A Journal of Social and Personal Relationships című folyóiratban megjelent tanulmány csak a rövid távú hatásokat vizsgálta, így a kutatók nem tudhatják, milyen hatással bír a gyötrődés hosszabb távon.

Előzetes eredmények azonban arra utalnak, hogy a válasz nem lesz kedvező.

"Más tanulmányok kimutatták, hogy a kettős stressz-rendszer aktivitás összefügg a belső tünetek - mint a depresszió és a szorongás - megjelenésének magasabb kockázatával." -
mondta Byrd-Craven.

Az egyik különös hatása azonban a közös siránkozásnak, hogy azok, akik így tesznek, arról számolnak be, hogy közelebb állnak a barátnőjükhöz.

A következő lépés gyanánt meg kell nézni, hogy a nők és a barátságuk hosszú távon mennyire gyümölcsöző, és hogy az emberek képesek-e megtanulni a hatékonyabb problémamegoldás módszereit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.