Ne hanyagolja lábfejét - különösen télen!

Nem sokat törődünk elgyötört lábunkkal - pedig muszáj!

A hideg levegő nem tesz jót a lábfejnek, ezért télen jobban oda kellene figyelnünk a lábápolásra, mégis sokan elhanyagoljuk ezt a fontos tevékenységet.

2010.11.23 18:00topshop.hu

Nemcsak nyáron kell időt szentelni a lábápolásnak, hiszen a lábfej szinte folyamatos használatban van, könnyen meglátszanak rajta a fáradtság és a kimerültség nyomai.

1. Ne hanyagolja el lábfejét - a lábápolás télen is fontos!

A legtöbben elhanyagoljuk a lábfejünket: meglepő, hogy milyen állapotban van, amikor levesszük a zoknit vagy a harisnyát. Különösen télen szeretünk megfeledkezni a lábápolásról, és megelégszünk annyival, hogy meleg zokniba vagy harisnyába bugyoláljuk.

2. A szép és egészséges lábért felváltva hordja cipőit!

Nagyon fontos, hogy a mindennapokban kényelmes cipőt hordjunk, így az esti magas sarkú cipőkben tett kiruccanások is kevésbé lesznek megterhelőek a lábnak. Ha tehetjük, hordjuk felváltva a cipőinket.

Nem egészséges állandóan ugyanazt a cipőt hordani. Az is megdöbbentő, milyen sokan hordanak hibás méretet, túl szűk cipőt. Az ápolt láb hiú ábránd marad, ha Ön is ezt teszi.

3. Lábápolási praktika: hidratálás a szép lábfejek és talpak titka

A téli hónapokban gyakran száraz, repedezett a bőr, ezért nagyon fontos a hidratálás. Naponta legalább egyszer érdemes bekenni a lábunkat hidratáló krémmel. Nem kell kifejezetten lábápoló krémet használnunk, bármilyen hidratáló krém megteszi. Lefekvés előtt dörzsöljük be jól a lábfejünket és húzzunk rá egy zoknit. Nyugodtan alhatunk zokniban, ha a zokni tiszta.

4. Figyeljen lába hőmérsékletére!

A lábápolás legfontosabb szabálya, hogy tartsuk a lábfejet állandó hőmérsékleten, és ne tegyük ki fagynak vagy forróságnak. Ha télen kimegyünk az utcára, mindig vegyünk zoknit és cipőt, még akkor is, ha csak a szemetet visszük ki.

Fontos, hogy a cipő és a zokni teljesen száraz legyen. Az eső és a hó átnedvesíti a cipőt. Figyeljünk oda, hogy csak akkor húzzuk fel újra, ha már teljesen megszáradt, így megelőzzük a lábgomba kialakulását. Ráadásul, ha sokat fázik a lábunk az nőgyógyászati problémákhoz is vezethet, ezért otthon hordjunk mindig papucsot!

5. A lábápolás a pedikűrrel teljes

A lábápolást tegyük teljessé pedikűrrel. Nem árt, ha néha felkeresünk egy pedikűröst vagy otthoni pedikűrt alkalmazunk. Az ortopéd szakorvosok szerint a pedikűr éppen olyan fontos, mint a fogápolás. Ugyanolyan jó kondícióban kell tartanunk a lábfejünket, mint a fogunkat, tehát ne feledkezzünk meg a pedikűrözésről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.