Lábfitnesz a duzzadt lábak ellen

6 gyakorlat a bedagadt lábfejek ellen

Miért érezzük reggelente fáradtabbnak a lábat? Mit tehet a reggeli ólomsúly ellen? Mit tehetünk, ha nem tudjuk a cipőbe bújtatni lábunkat? Olvassa el tanácsainkat, hogyan előzheti meg ezeket a kellemetlen tüneteket.

2008.08.21 15:53ma.hu

Reggeli torna a szép lábakért

A felkelést követő első néhány órában a test keringési rendszere még nem működik teljesen, ezért ráfér egy kis ösztökélés. Nem kell rögtön órákat eltöltenie az fitness teremben, elég pár perces edzés, a fitt és ápolt lábakért. Ezek a gyakorlatok megakadályozzák, hogy a lábfejekben víz gyűljön fel, különösen hosszas ülőmunka esetén. 

1. Álljon fel egyenesen, a lábfejeit zárja össze, karját nyújtsa előre.  Emelkedjen lábujjhegyre, és maradjon ebben a helyzetben 5-6 másodpercig, majd térjen vissza a kiinduló helyzetbe, és ezt tízszer ismételje meg. Ez a gyakorlat megkönnyíti a vér számára, hogy elérje a szívet. 

2. Feküdjön a jobb csípőjére, és helyezze jobb kezét a feje alá.  A térdei legyenek enyhén behajlítva. Emelje fel a bal lábfejét, majd tegye le. Ismételje meg 15-ször, majd végezze el az egészet a bal csípőjére fekve. Ez a gyakorlat gyorsítja a vérkeringést. 

3. Álljon 1 méterre egy faltól. Egyik lábfejével közelítsen a falhoz, és tenyérrel támaszkodjon neki. A hátul lévő lábfejnek nyújtva kell lennie, teljes talppal a padlón. Hajoljon előre tenyerével a falhoz támaszkodva, amíg nem érzi, hogy a hátul lévő lábfej izma nyúlni kezd. Maradjon ebben a helyzetben 10 másodpercig, majd cseréljen lábat. Ismételje meg az egészet 3-szor. Ez a gyakorlat különösen azoknak hasznos, akik sokat vannak talpon. 

Esti lábfitnesz 

Ha lábfeje esténként duzzadt, akkor a vérkeringését akadályozza valami. Emiatt a vénák falán nyomás jelentkezik, és a vénák megduzzadnak. A következő gyakorlatokkal ezen segíthet. 

1. Feküdjön a földre, és kezét helyezze a feje alá; bal lábát 90°-ban felemelve álljon "gyertyába". Maradjon ebben a helyzetben 10 másodpercig, majd húzza fel mindkét lábát az álláig. A gyakorlatot kétszer ismételje. A kezdés előtt lábfejére zöldségkrémet kenve fokozhatja a hatást. 

2. Feküdjön a hátára, térdét hajlítsa be. Emelje fel az egyik lábát, és végezzen apró körzéseket a talpával: 10-et balra, 10-et jobbra. Ismételje meg a másik lábfejével is. A gyakorlat nagyon hasznos azoknak, akik sokszor viselnek magassarkút.
 
3. Üljön a padlóra behajlított térdekkel, és húzza a térdeit olyan közel a törzséhez, amennyire csak tudja. Tegye a kezét a térdei közé, és nyomja a térdeit jobbra, illetve balra, majd térjen vissza a kezdő pozícióba. Ismételje meg 5-ször. Ez a gyakorlat nem egyszerű, de erősíti a fenékizmokat, és javítja a vérkeringést. 

Ha nincs energiája: masszírozza meg lábait

Nincs kellemesebb egy fárasztó nap után, mint egy nyugtató masszázs. Magának is megmasszírozhatja a talpát, ehhez mindenképpen használjon lábápoló krémet, és körkörös mozdulatokkal haladjon a lábujjak felől. Használhat lábmasszírozó készüléket is, segítségével igazán ellazulhat.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.