Íme néhány ötlet!

Tippek a fűszerek praktikus tárolására konyhánkban

A fűszerek nem csak finomak és hasznosak, de nagyon mutatósak is lehetnek, ha megadjuk tárolásuk módját. Íme néhány ötlet, hogy praktikusan elhelyezd őket!

2010.11.11 10:00ma.hu

Olajbogyós üvegben

Aki szívesen gyűjtögeti a formás üvegcséket és még az olajbogyót is szereti, könnyűszerrel megoldhatja a fűszertárolás kérdését. Ezek a szép, hosszúkás üvegek modern, elegáns hatást keltenek és nem kerülnek plusz pénzbe.

Érdemes arra figyelni, hogy egyforma kupakos üvegeket válasszunk.

Aztán nincs más hátra, mint néhány tetszetős címkét készíteni rájuk.

Porcelánban

Minden stílushoz illenek például a hófehér porcelán dobozok, könnyen rájuk illeszthető, aromazáró, műanyag kupakkal. Igaz, hogy nem átlátszóak, de a fűszerek képe segíti a könnyűtájékozódást.

Kis szekrényben

Vásároljunk egy fából készült fiókos kisszekrényt és helyezzük bele a fűszereket!

Mivel ezek a régi darabok már nem zárnak tökéletesen, olyan fűszert tároljunk itt, melyeknek sokáig friss marad az aromájuk.

Nem baj, ha a szekrényke nem tökéletes, a látvány mindent megér.

Tanácsok tároláshoz

- fűszereinket száraz állapotban, különösen a porítottakat jól zárható edényben, légmentesen tároljuk, hogy értékes ízanyaguk és aromájuk ne illanjon el. Néhány fűszert még a fénytől is védenünk kell, mivel a fény hatására a színük megváltozik.

- a száraz fűszerek egészben tovább állnak el, és tovább tartják aromájukat, mint morzsolt vagy por alakban. A főzéshez mindig csak annyit őröljünk, morzsoljunk, törjünk, amennyi kell.

- a papírtasakokban vásárolt fűszereket főként ne tároljuk hosszabb ideig, mert tárolás alatt csökken aromájuk, illóanyagtartalmuk.

Ezért csak a szükséges mennyiséget vegyük meg, de azt is igyekezzünk lehetőleg hamar felhasználni.

- fűszernövényeink közül sokat mélyhűtve is tárolhatjuk. A friss hajtásokat metéljük apróra, majd tegyük adagonként műanyagzacskóba, és fagyasszuk le. Fagyott állapotban keverjük az ételbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.