Egy fűszer, ami illik a sörhöz

Gyomorerősítő, görcsoldó fűszer: a borsikafű

Ha van kiskerted, ott is megterem. De csak óvatosan, mert a borsikafű elárasztja illatával az egész környéket.

2010.10.05 16:00ma.hu

A borsfű vagy népies nevén csombor jellegzetes, enyhén borsos aromájú növény. Az élelmiszerboltokban morzsolva szerezheted be.

Cserepes növényként is rábukkanhatsz, bár otthon érdemes rögtön átültetni.

Levelei a bimbók megjelenésekor, nyáron szedhetők.

Honos: A Földközi-tenger partvidékén és Közép-Európában.

Hő hatására erőteljesebb lesz az aromája, emiatt csak a befejezés előtt pár perccel keverd az ételhez! Illik a babhoz, a székely káposztából sem hiányozhat, de a burgonya-, bab- és hússalátát is feldobja, a kolbászféléknek, pácoknak jellegzetes ízt ad.

Majonézt és sajtmártást szintén ízesíthetsz vele, akár sült halat vagy omlettet, illetve a szárnyas töltelékben is finom.

Ha frissen használod, ne aprítsd fel a leveleit, inkább vágd csíkokra!

Miért jó

Gyomorerősítő, görcsoldó és étvágygerjesztő hatása miatt is értékes fűszernövény.

Ráadásul, akit eltiltottak a fekete borstól, csomborral vigasztalódhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.