A fiútestvérek késleltethetik a lányok érését

A fiútestvérek késleltetik a nők szexuális aktivitásának kezdetét

Ausztrál kutatók 273 személy megkérdezése után azt találták, hogy az idősebb fiútestvérek jelenléte átlagban 1 évvel késlelteti a menstruáció megjelenését a lányoknál, míg a fiatalabb fiútestvérek a szexuális aktivitás kezdetét késleltették a nőknél.

2010.09.23 17:00medipress.hu

Eddig is ismert volt a fiútestvérek jelenlétének hatása a lányokra. Annak érdekében, hogy megállapítsák, ez hatással van-e családalapítási sikereikre, a kutatók 197 nőt és 76 férfit (18 és 75 év közöttiek) kérdeztek meg.

Az eredmény: 10 kivételével mindegyiküknek volt testvére.

„Ez a kutatás segít, hogy jobban megértsük a családi dinamika befolyásoló hatását a fejlődésben” - mondta Fritha Milne, a Nyugat Ausztráliai Egyetem viselkedési ökológusa.

A kutatók megpróbálták megmagyarázni a menstruáció és a szexuális aktivitás későbbi megjelenését, így kizárták az olyan tényezőket, mint a társadalmi-gazdasági osztály.

Azt feltételezik, hogy az idősebb fiútestvérek talán a lányok fiziológiai érését késleltették, filozófiai stresszt alkalmazva több szülői figyelmet elszívva.

Ezzel ellenétben a fiatalabb fiútestvérek talán a lányok viselkedési érésére hatottak: követelték nővérük gondoskodását.

Más statisztikák, mint a terhességek száma vagy az első terhesség ideji életkor, nem mutatták ki a fiútestvérek hatását.

A hatás hiánya talán a mai nők hosszabb függetlenségének köszönhető - korábban megtapasztalják a gyermeknevelést, mondták a tudósok.

Az előanyasági idő alatt, a nők tapasztalatokat gyűjthetnek, melyek segítséget nyújtanak jövendő családjuknál, legyőzve a fiútestvér negatív hatását.

Az előző tanulmányok azt mutatják, hogy azok a fiúk és a lányok, akik 1 vagy 2 fiútestvér után születtek, jelentősen kisebb súllyal jöttek a világra, mint azok, akiknek nem volt idősebb testvérük.

Fiút szülni többe kerül az anyának, mint lányt: a fiú babáknak 10 százalékkal több ételre van szükségük és a fiúmagzatot tovább hordja az anya a méhben.

Születéskor a fiúk átlagban nehezebbek, mint a lányok.

A jövőbeli kutatásoknak a főbb mechanizmusokra kellene koncentrálniuk, így felderíthetjük, hogy miért és hogyan késleltetik a fiútestvérek a lánytestvéreik szexuális érésének és aktivitásának megjelenését” - mondta el Milne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.