A hajfestés az ápoltsághoz tartozik?

Melyik jobb? Szintetikus kontra növényi hajfesték

Ma már szinte nincs olyan nő, aki nem színezte, vagy festette volna be haját. Ám nem mindegy, hogy mindehhez mit használt! Rövid összefoglalásunkból bemutatjuk a szintetikus és a növényi hajfestékek közötti különbségeket.

2010.08.31 14:00ma.hu

Az elmúlt két évtized alatt a hajfestés mindennapos dologgá, az ápoltsághoz tartozónak vélt szokássá vált.

Kutatások és összefüggések

A hajfestékekkel kapcsolatban a szakértők nem találták az egészségkárosító hatására vonatkozó bizonyítékokat, bár a vizsgálatba bevont tanulmányok feltételezik az összefüggést a hajfesték alkalmazása, illetve a hólyagrák, a nyirokrendszeri rák és a vérrák (leukémia) kialakulása között. Ugyanakkor ma már egyre több tanulmány bizonyítja egészségkárosító hatását.

A hajfestékben levő káros anyagok a fejbőrön keresztül felszívódnak, és a szervezetbe jutnak. Miután a testbe kerülnek, a méregürítési folyamatoknak köszönhetően a húgyhólyagban rakódnak le nagy koncentrációban: így fordulhat elő, hogy a hólyagrák legmagasabb számban a fodrászokat érinti.

Azoknál a nőknél, akik rendszeresen és évekig használnak hajfestéket, 2,1-szeresére emelkedik a húgyhólyagrák kialakulásának kockázata - állítja Európa legnagyobb fogyasztóvédelmi szervezete.

Egy friss kutatás szerint azoknak az embereknek a körében, akik egy évben kilencnél több alkalommal festik hajukat, 60 százalékkal megnő a leukémia egy bizonyos fajtájának megjelenése.

Azoknak, akik 1980 előtt már rendszeresen festették hajukat, még nagyobb az esélyük a betegségre, ugyanis az akkori termékek több mérgező anyagot tartalmaztak.

A tanulmány szerint a sötét színű hajfestékek inkább okoznak például bizonyos vérképző betegségeket, mint világosabb társaik.

Már a hetvenes években rájöttek, hogy a mellrák kialakulása és a hajfestékek alkalmazása között is összefüggés van, később a festékhasználat gyakorisága és a mellrák előfordulása között is kimutatták a párhuzamot.

Akik több mint húsz éve festik a hajukat, még a régebbi, ennél is károsabb anyagokat is begyűjtötték, és mivel az ő szervezetükben azóta felgyülemlettek a rákkeltő vegyszerek, az ötven év feletti korosztály a legveszélyeztetettebb ebből a szempontból.

Az elmúlt években a kutatások a hajfestéket a nyirokmirigyrákkal hozták összefüggésbe. Hajfestékek összetevői A hajfestékek alkotóelemei színek szerint eltérnek. A világos hajfestékek gyakran hidrogén peroxidot tartalmaznak. Ez az anyag maró hatású, belélegezve fejfájást, hányingert okozhat, de az idegrendszert is károsíthatja.

Sötét hajfestékekben p-feniléndiamin található, ez a vegyi anyag feltételezhetően mutagén, azaz károsítja az emberi örökítő-anyagot, a DNS-t, lehetséges rákkeltő, allergén és irritáló hatású.

A vesét, az immun, ideg- és légzőrendszert is károsíthatja.

Miért ajánlott a természetes?

A növényi hajfestékek filmszerűen vesznek körbe minden hajszálat. Vagyis személyes kiindulási hajszínünk határozza meg a végső, egyéni színezés eredményét.

Különleges és egyedülálló összetétele biztosítja a ragyogó színeket, a fényt és a dússágot.

Ökológiai termesztésből származó, gondosan kiválasztott olajok és kivonatok biztosítják a nagy eredményességű és kímélő ápolóhatást.

Önként vállalkozó kísérleti személyeken végzett bőrgyógyászati vizsgálatok igazolják minden termék kímélő természetét.

Nem tartalmaznak mesterséges szín-, illat- és tartósítószereket, szilikonokat vagy parafinokat és elpusztult állatokból származó nyersanyagokat.

Forrás: Vitaminsziget

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.