Erősíti a szervezet védekező képességét

A fehér csiperkegomba erősíti az immunrendszert

A tudósok korábban is feltételezték, hogy egyes gombafajok elősegíthetik az immunrendszer hatékonyabb működését, elképzeléseiket pedig a közelmúltban tudományos adatok is alátámasztották.

2010.08.12 15:00ma.hu

Állatmodellek és a sejtek tanulmányozása után ugyanis kiderült: az egyik legnépszerűbb, étkezési célokra használt gombafaj, a fehér csiperke erősíti a szervezet természetes védekező képességét.

A Simin Meydani és Dayong Wu nevével fémjelzett kísérletek során bebizonyosodott, hogy a fehér csiperke rendszeres fogyasztása jótékonyan hat az egészségre.

A gombában található anyagok ugyanis serkentik azoknak az antivirális fehérjéknek a termelődését, amelyek védik a sejteket és segítenek meggyógyítani a sérült szöveteket - írja a Journal of Nutrition.

Fehér csiperke gomba: javasolt az étrendbe beiktatni!

A csiperke az úgynevezett dendritikus sejtek képződését segítette elő, amelyek a csontvelőben találhatóak. Ezek a részecskék képesek létrehozni a T-sejtek szempontjából fontos fehérvérsejteket, amelyek felismerik és elpusztítják a kórokozókat.

Meydani szerint kutatásaik rávilágítanak, mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az immunrendszer kielégítő működésének szempontjából. Ezért a tudósok javasolják, hogy mindenki iktassa be étrendjébe a jótékony hatású fehér csiperke gombafajt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.