Segítünk, hogy milyen módszert válassz

Szőrszálhasogatás! Itt a strandidő, szőrteleníts!

A nyári időjárás megengedi, hogy lengébben öltözz. A szellős ruhák már nem takarják lábszárad. Nem halogatható a szőrtelenítés. Segítünk, hogy milyen módszert válassz.

2010.08.10 12:00ma.hu

Az ápolt, vonzó, nőies megjelenés alapvető része a selymes, sima bőr. A tavaszi-nyári hónapokban ez különösen lényeges, hiszen szem előtt vannak végtagjaid is.

Ha strandra készülsz, idejében végezd el a szőrtelenítést, mert a frissen kezelt bőrfelület érzékenyebb a fertőzésekre.

A szőrtelenítést követően lehetőleg csak 24 óra múlva menj fürdőzni!

Szőrtelenítés? De hogyan?

Borotva, csipesz, gyanta, újabbnál újabb epilátorok…rengeteg módszer kínálkozik arra, hogy megszabadulj nem kívánt szőrzetedtől. Az egyik módszerrel az a probléma, hogy fáj, a másikkal az, hogy egyáltalán nem tartós.

Tudtad, hogy az emberi szőrzet végleges kialakulása viszonylag hosszabb biológiai folyamat eredménye életünk során? A szőrtelenítés valamikor rituális okokból történt, és férfiak, nők egyaránt végezték. Sokakban felmerül a kérdés, mi a leghatásosabb és legkíméletesebb módszer?

Az biztos, hogy meg kell jegyezned a szőrtelenítés alapvető szabályát, azt hogy a szőrtelenítendő felszínt nem árt fertőtleníteni, letisztítani és szárazra törölni.

Az alábbiakban néhány módszert találsz, ami talán segít a döntésben.

Borotválás: Mindenképpen érdemes valamilyen borotvahabot vagy borotvazselét használni, amellyel a művelet könnyebb és biztonságosabb. Ne borotválkozz szárazon vagy szappannal, mert az égető, viszkető érzést hagy maga után és szárítja a bőrt.

Borotválkozás előtt 2-3 percre áztassd be lábunkat meleg vízbe, mert a felpuhult bőr könnyebben enged!

Előnye: A leggyakrabban használt, egyszerű, gyors módszer. Ezzel pillanatok alatt megszabadulhatsz a nem kívánt szőröktől, akár tusolás közben is.

Hátránya: 1-3 napig élvezhetjük csak a hatását, a szőrzet megerősödik, és borostásan nő vissza. A szőrtüszők gyakran begyulladnak, és a borotvával szőrtelenített bőrbe könnyen benőnek a szőrszálak, amit később nehéz eltávolítani.

Ha mégis ezt a módszert választod, ügyelj a következőkre: Mindig tiszta, felpuhított, nedves bőrt borotválj, a borotvát fertőtlenítsd használat előtt, mindig a szőrnövés irányával egyezően húzd a borotvát. Borotválás után használj megfelelő borotválkozás utáni ápoló-tápláló krémet, vagy testápolót! 

Otthoni gépi epilálás: Fájdalmas ám tartós módszer, melyet egy erre a célra tervezett elektromos géppel végezhetsz el, amibe apró csipeszek vannak beépítve, nagy sebességgel szálanként tépi ki a szőröket.

Előnye: 2-3 hétig sima lesz a bőröd, nem sérül a bőr hámrétege, viszonylag hamar túl vagy rajta.

Hátránya: Nagyon fájdalmas, bár azt mondják, hozzá lehet szokni idővel. Mindig száraz, puha bőrön dolgozz, a gépet mindig fertőtlenítsd, és ügyelj a bőröd megfelelő utóápolására!

Gyantázás

Meleg gyanta otthon: A szőrtelenítőgyanta méhviasz, parafin és fenyőgyanta meghatározott keveréke. Használata szakértelmet igényel, óvatosan kell melegíteni, mert könnyen meggyulladhat vagy megégetheti a bőrt. Otthoni használatra mindenképpen görgőfejes, mikrohullámú sütőben felmelegítendő vagy hozzá tartozó melegítővel ellátott gyantázó készletet érdemes venni.

Majd a gyantát a szőrszálak növésének irányában kell felvinni, rásimítani a papírcsíkot, majd a szőrszálak növésével ellenkező irányban egy gyors mozdulattal rántsd le. Mindig csak egy kisebb felületrészre vidd fel gyantát, és azt is csak egy rétegben. Ha hónaljad és bikinivonalad is gyantázni akarod, azt érdemes a kozmetikusra bízni.

Gyantázás kozmetikusnál:

Előnye: 3-4 hétig sima egyenletes lesz a bőröd, és az egyszer használatos anyagok miatt higiénikus is ez a módszer. A gyantafajták széles skálája közül választhatsz, a leggyakrabban az azulénes, titándioxidos, kamillás gyantákat használják a kozmetikusok, mivel ezek az érzékeny bőrre is kenhetők.

Nemrég megjelentek a gyógynövényes, gyümölcsös gyanták is, melyek azon kívül, hogy kíméletesek, illatukkal kellemesebbé teszik a szőrtelenítést a test minden területén.

Hátránya: Pillanatnyi kellemetlenséggel jár, amikor letépik/ letéped a szőrt. Ha valakinek vékony, sérülékeny a bőre, előfordulhat, hogy égéshez hasonló foltok maradnak a gyantázás után rajta. Az érzékeny bőrűek bőre „kipattoghat”, ami megfelelő utókezeléssel elkerülhető. Van egy különleges gyanta típus is, amit cukorpaszta, vagy a mézemulziós gyanta lehet.

Ez egy ősi módszer, amit a déli országokban hagyományosan használnak. Természetes anyagokkal, tiszta összetevőkkel, tartósítószer nélkül készülnek ezek a gyanták.

Előnye: 3-4 hétig is sima, egyenletes bőr. Mivel az anyag csak a bőrre tapad, nincs hámsérülés, szőrbenövés. A legérzékenyebb bőrre is használható. Rendszeres használatával a szőrzet fokozatosan gyengül, kopik. Tiniknél is probléma nélkül használható, szinte fájdalommentesen távolítja el a szőrt az egyedi lehúzási módszernek köszönhetően.

Hátránya: Sokkal lassúbb, mint a hagyományos gyantázás. Hideg gyanta: Ugyanúgy alkalmazd, mint a meleg gyantát, csak nem kell előzőleg felmelegítened. Kend fel a száraz bőrre, nyomkodjuk bele a papír-, textíl- vagy celofáncsíkot, majd rántsd le.

Tenyérben felmelegíthető gyantacsíkok is kaphatók, melyeket a bőrfelületre egyszerűen csak rá kell nyomkodni, majd lerántani.

Szőrtelenítő krémek

A borotváláshoz hasonlatosan egyszerű, fájdalommentes, de időigényesebb módszer, mely szintén csak rövidtávra szól. A krémekben található vegyi anyagok allergiát okozhatnak, ezért használat előtt alkarunkon tegyél próbát! Csak előírt ideig hagyd a krémet a bőrön, mert a szőrszálakkal együtt a bőr felső hámrétegét is leoldhatják.

Mivel ezek a készítmények lúgos kémhatásúak hónalj, arc vagy bikinivonal szőrtelenítésére nem igazán ajánlottak. Krém használata után is szükséges valamilyen bőrnyugtató balzsam, testápoló használata, hogy a bőr megnyugodjon.

Végleges szőrtelenítés

Egy kizárólag szépségszalonokban elvégeztethető művelet, mely a szőrszálak végleges eltávolításával jár.

A kezelést havonta egyszer 4-6 alkalommal végzik általában, a lézeres és a villanófényes kezelések közül választhatsz. A kezelések természetesen nem olcsók, de ezekről a szakemberek részletes felvilágosítást adnak.

Előnye: Végleges, fájdalommentes, rövid ideig tartó (10-30 perc) kezelés. Minél vastagabb, erősebb a szőrzet, annál jobbak az eredmények.

Hátránya: Vannak területek, amelyeket nyári időszakban nem kezelhetünk. Ősz szőrszálak növekedését nem tudjuk végleg megszüntetni, és a kezelések ideje alatt a szőrtelenítendő területet csak borotválni szabad.

Elektromos epilálás: A szőrtüsző nyílásán keresztül elektródát vezetnek be, és gyenge árammal elpusztítják a szőrhagymákat. Arra készülj, hogy a tűszúrások miatt nem fájdalommentes ez a folyamat.

Lézeres epilálás: A legmodernebb eljárás, melynek során a sötét szőrszál elnyeli és levezeti a lézerfényt a gyökérig, ami ennek hatására elpusztul. A világos, pihés, ősz szőrszálak nem alkalmasak lézere s eltávolításra, de fehér bőrűek és sötét szőrzetűek esetében az eredmény 80-90%-os is lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.