Nyisd ki füled a belső hangnak is!

Kreativitás vagy természetfeletti mozgatja a kezünket?

A belső hang léte teljesen megmagyarázhatatlan. Olykor csak tehetségnek hívják, néha természetfeletti erőknek tulajdonítják hatalmát és van, hogy megszólalása kóros, beteges tünete egy bomlott elme világi kapálódzásának.

2010.05.28 10:12sheep - ma.hu

Maradjunk most az egészséges, mégis megmagyarázhatatlan oldalaknál: a tehetség és a természetfeletti résznél.

Megérzéseink nem csupán gondolatainkat irányítják, de tetteinket is. Olykor annyira erősnek érezzük őket és olyannyira bizonyosak vagyunk valósságukba, hogy észt és értelmet hátra hagyva intuíciónknak megfelelően cselekszünk. Ilyenkor egy belső hang befolyásol minket.

A megérzéseket kreativitásunknak is betudhatjuk. A belső hang irányító szerepe sokszor a legnagyszerűbb remekművek megalkotásában segédkezik.

Hiszen mi is valóban a kreativitás és a művészet?

Nem más, mint valami, amit matematikai képletekkel, logikusan nem lehet megmagyarázni. Az érzés, amely az ecsetet jobbra, egy táncos lábát balra vagy egy zenész hangszálát magasabb hangra ösztökéli. Mondhatjuk, hogy ez az érzés agyunk által vezérelt. Ám mégis, - ha szabad ezt, önkényesen - én a tehetség belső hangjának, irányító erejének tulajdonítanám.

A mindennapokban is segítségünkre lehetnek megérzéseink. Egy amerikai kutatásban 1500 diák vizsga közbeni döntéseit figyelték a szakértők: amikor meggondolták magukat, és az első gondolat helyett egy másik választ jelöltek meg, az esetek 51 százalékában a rossz válasz helyett a jót választották. 25 százalékban a jó helyett a rosszat jelölték meg, és 24 százalékban az egyik rossz helyett a másik rossz válasz mellett döntöttek. A megérzések ebben az esetben a jó válasz felé mozdították a tollat. Ám lássuk be, tudás nélkül nekifutni egy tesztnek inkább vakmerőség és sikeresen megírni azt, pedig szerencse.

Mi van azonban akkor, ha a szerencse helyett egy másik tényezőt kalkulálunk a vizsgázás  eredményességének gépezetébe?

Ha az a tollmozdulat valami olyasminek köszönhető, amivel átlagemberek csupán misztikus filmekben találkozhatnak. Lehet, hogy túlvilági, avagy evilági szellemlények súgták meg a helyes választ, a rusnya valóság viszont a rossz választ karikáztatta be velünk. Csupán fantáziánk és a harmadik szemünk szabhat határt annak, hogy minek engedelmeskedünk.

Sokan zsigerből elutasítják az általuk fantazmagóriáknak nevezett természetfeletti történéseket. Ám miért ne létezhetne a természetfeletti megközelítés, ha már egyszer a tehetség megmagyarázhatatlan és megfoghatatlan irányító erejét elfogadtuk.

Hogy mégis kinek adjunk igazat döntéshelyzetben?

Hát, magunknak. A belső hang is mi vagyunk. Ha hibázunk, a hibáink is mi vagyunk és majd kijavítjuk, később tanulunk belőle. Sophia Loren szerint „jobb felfedezni az életet és hibázni, mint biztonságosan élni. Egy-egy hiba, amit elkövetünk, az ár, amit megfizetünk – egy teljes életért.”

Hibázni tehát szabad, még a belső hangnak is. Ám azért álljunk meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el, merre is tartunk, ha az a bizonyos belső hang a nagy kockázatba hajszol minket. Érdemes néha ”magunk” helyett, az eszünkre hallgatni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.