Mindenki a maga sorsának "csernusa"

Hogyan szabadítsuk ki magunkat a méltatlan helyzetekből?

Csernus doktor könyveiben felnyitja a nők szemét, rámutat a nőkhöz nem méltó helyzetekre. De van-e megoldás? Vannak-e minden nap használható technikák?

2010.05.14 14:01bellacafe.hu

Az élet számos területén kerülünk olyan helyzetbe, amire egyértelműen mondhatjuk, hogy méltatlan hozzánk az adott szituáció. Munkahelyen, párkapcsolatban és baráti kapcsolatban egyaránt.

Először is azt vizsgáljuk meg, hogy az adott szituáció saját véleményünk szerint méltatlan, vagy a társadalom, az anyukánk, férjünk, a környezetünk találja annak. Nagyon fontos kérdés ez, hiszen ahhoz, hogy kikeveredjünk az ilyen szituációkból pontosan kell ismernünk, hogy mi az, ami nekünk jó, és mi az, ami nem.

Egyik páciensem többször megkapta a környezetétől, hogy túl érzékeny. Vizsgáljuk meg ezt a helyzetet! Értékekről nem lehet vitatkozni, mindenkinek mást és mást jelent az érzékenység.

Azt tanácsoltam neki, hogy ezekben a helyzetekben nyugodtan vállalja fel, hogy igen, de nem túl érzékeny, hanem ő pont ennyire érzékeny. Minden pont annyira jó, mint amennyire rossz. Egyik nem létezik a másik nélkül. Mindenben megtalálható az ellenkező pólus is.

Vannak erősek, és gyengék, vannak bátrak és kevésbé. Így vagyunk egészek, teljesek. Bölccsé akkor válunk, ha tisztán látjuk magunkat és előnyeinket, esetleges hátrányunkat is a magunk oldalára tudjuk fordítani. Vizsgáljuk meg tehát, hogy az a méltatlan helyzet valóban méltatlan-e.

Ezek után azt nézzük meg, hogy az adott szituációt vajon nem mi teremtettük-e. Nem mi tartjuk-e fogva saját magunkat?

Egy másik kliensem arra panaszkodott, hogy őt a férfiak mindig megcsalják. Megvizsgáltuk a szituáció mögötti valós mozgató rugókat, és kiderült, hogy ezzel bünteti a hölgy a saját édesapját, mert valamikor az apukája szintén megcsalta és elhagyta az anyukáját.

Ezek a felismerések szabadítanak meg minket a méltatlan helyzetekből. Nagyon fontos feltárnunk magunk előtt, hogy milyen szerepet szánunk maguknak az élet minden területén. Áldozat, győztes, kiszolgált, kiszolgáltatott, stb. Erre a választ a múltunk adja. Milyen minőségben éltük ez idáig az életünket?

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor erre helyes választ kapunk. Ha nem, akkor továbbra is vakon, irányítva, méltatlan helyzetekben találjuk magunkat. Ok és okozat mindig együtt jár. Vegyük kezünkbe az irányítást, boncoljuk fel az eseményeket, és ne legyünk okozatok, mert akkor az élet irányít minket!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.