Istentelen vallások és istentagadó egyházak

Kiben hisz az, aki nem ismer el semmilyen istent?

Az ateizmus nem egyetlen ideológia, hanem sok olyan vallás, és elképzelés összessége, amelynek egyetlen közös pontja van: abban hisz, hogy nincsenek istenek, és nem létezik az egy Isten sem.

2010.05.14 08:42Sárosdi Ádám - ma.hu

Ez nem jelent azzal, hogy ateista embereknek nincs vallásuk. Egyes csoportok, ugyan nem ismernek el semmilyen istent, mégsem gondolnak önmagukra ateistaként. Hiszen az ateizmus ugyan megtagadja minden isten létezését, vannak, akik úgy vélik, hogy mégsem veszi el az emberek hitét.

Az ateizmus nem ad útmutatást az élethez, nincsenek kőbe vésett parancsolatai, azonban szigorú racionalitáson alapszik, amellyel sok logikusan gondolkodót képes maga mellé állítani. Azok pedig, akik mégsem értenek ilyen mértékben egyet azzal, hogy Isten nem létezik, azok az ateizmus két további irányzatában láthatják viszont saját gondolataikat.

A gyakorlati ateista például nem feltétlenül tagadja meg az istenek létezését, sokkal inkább azt állítja, hogy ha létezik is ilyen felsőbbrendű erő, nem szól bele az emberek hétköznapjaiban. Azok, akik ilyen felfogással élnek, nem ismerik el a felsőbb eredetű törvényeket sem, hanem általában az vallják, hogy a társadalom és önmaguk törvényeinek kell megfelelniük.

Hasonló módon gondolkodik az elméleti ateisták egy specifikusabb rétege: a gyenge ateisták. Nevezik őket negatív, vagy szkeptikus ateistáknak is. Ők úgy vélik, hogy Isten létezése nem bizonyítható, így nem szükséges elfogadni sem. Általában nem tagadják, hogy létezik egy felsőbb hatalom, még ha ők nem is hisznek benne. Ezekkel szemben az erős ateisták, akiket neveznek pozitív ateistáknak is, teljes istentagadók, akik nem fogadják el addig Isten, vagy az istenek létezését, és gondolataikat a tudománnyal próbálják magyarázni.

A teológiai eszmefuttatásokat alapjában véve elutasítják, és egyes esetekben akár még szembe is szállnak velük.

Nem merül ki ennyivel azonban az ateista vallások száma, ezek csupán több válfajának nagy ívekben leírt lényege.

Az elszakadás az istenalapú vallásoktól nem jelent erkölcsi romlást is. A keresztény emberek számára fontos, hogy ne szegjék meg a tíz parancsolatot, alapvető erkölcsi szabályrendszerük pedig megtalálható a Bibliában. Nincs ez másként az ateisták között sem: attól még, hogy elszakadnak az Istenbe vetett hittől, nem fordulnak el az erkölcstől. Ugyan úgy éreznek lelkifurdalást, csupán ők nem azért, mert megszegték vallásuk alapelveit, hanem, mert vétettek a társadalom törvényei ellen, amelyeket nagyon mélyen tisztelnek.

Látásmódjukat is jól tükrözi az előbbi: ők sok „csodában” nem Isten kezét látják, hanem azt, hogy milyen sokat nem tud még az emberiség a biológiáról, természeti törvényekről.

Tudásszomjuk nem általános jellemző, azonban minél mélyebben hisz az ateizmusban a vallás egy követője, annál valószínűbb, hogy komoly érdeklődéssel fordul nem csak az embereket felépítő legkisebb egységek, hanem az egész univerzum felé, amelyet látva nem Isten alkotói ereje jut eszébe, hanem a sok felfedezés, ami még előttünk áll, hogy megértsük a folyamatot, ami során mi is létrejöttünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.