Mankóra szorul Hugh Hefner cége?

Szexi képek - A 83 éves cicileső nightclubba jár három nyuszijával

Hugh Hefner hátradőlt a karosszékben híres palotájának szalonjában, és kezét összekulcsolta a feje mögött - Egy látogató azt kérdezte tőle, mit gondol a halálról. Pontosabban: most, hogy már 83 éves, gondol-e rá?Nos, nem gondol. Az alapító régi barátai ugyanakkor aggódnak amiatt, hogy feledésbe merülhetek a Hefner-életmű általuk csodált vívmányai.

Csábos mosoly, buja testek: ők pózolnak a Playboy 2010-es naptárán! képgaléria

2010.01.25 15:30MTI

Egy látogató azt kérdezte Hugh Hefnertől - azaz inkább kiáltotta, mivel a Playboy-birodalom alapítója rosszul hall -, hogy mit gondol a halálról. Pontosabban: most, hogy már 83 éves, gondol-e rá?

Nos, nem gondol - tűnik ki a The New York Times riportjából. A Playboy legendás libidójú alapítója, a hedonizmus prófétája számára fel sem merül, hogy közeledne a vég.

Életmódján mit sem változtatott, ma is egész nap dolgozik a magazinján, Európába és Las Vegasba utazik, Viagrát szed, nightclubokba látogat három vele élő barátnőjével - akik akár a dédunokái is lehetnének -, és Brian Grazer producerrel új filmen dolgozik.

Hugh Hefner Holly Madison-nal

"Ez életem egyik legjobb szakasza. Jobb és gazdagabb még annál is, mint ahogy az emberek elképzelik" - mondta a lapnak. Ez jól hangzik, de nem titok, hogy a Playboy Enterprises, Hugh Hefner cége, amelyet a változó médiavilág szintén meggyötör, bizony mankóra szorul.

A vállalat a minap bejelentette, hogy a magazin példányszámát 1,5 millióra csökkenti a korábbi 2,6 millióról. A cég hét egymást követő negyedévben veszteséges volt. Talán még sokkolóbb, hogy sejteni engedték, szó lehet akár a vállalkozás eladásáról is - mindeddig ez elképzelhetetlennek számított, legalábbis amíg Hefner él.

Ő maga persze tudja, hogy minden jó parti egyszer véget ér. Már régen megvásárolta saját kriptáját egy Los Angeles-i temetőben, Marilyn Monroe sírja mellett. Korábban azonban gyakran beszélt arról, hogy életének nem lenne értelme a Playboy nélkül. "Ha eladnám, az a vég lenne számomra" - szögezte le.

Igaz, hozzáfűzte azt is, hogy már nem harmincéves, és gondolnia kell a magazin jövőjére. Hefnert sokan gyűlölik és sokan szeretik, de senki sem vitatja, hogy nagy befolyást gyakorolt az amerikai kultúrtörténetre.

Lapkiadóként körülbelül azt művelte a szexszel, mint amit Ray Kroc, a McDonald's alapítója a gyorséttermi táplálékkal: fogyaszthatóvá tette a felemelkedő középosztály számára.

A Playboy-villa lakói: Hefner, a Shannon-ikrek és Crystal Harris

Kulturális szerepének értékelése azonban még ma, 56 évvel a Playboy első számának megjelenése után is megosztja az országot. Hívei szemében ő a nagy szexuális felszabadító, aki segített az amerikaiaknak abban, hogy sutba dobják a puritanizmust és a neurózist.

Ellenfelei, köztük sok feminista és számos konzervatív aktivista szerint viszont olyan forradalmat indított el a szexuális magatartás megítélésében, amely fogyasztási tárggyá és áldozattá sorvasztotta a nőket, és erkölcstelen - mindent-szabad-ami-jólesik - életfelfogást kezdett terjeszteni.

Hefner nem vitatja, hogy vannak negatív következményei annak, aminek megteremtésében közreműködött. Ma is mindent ellenőriz. Bár a magazint főleg Chicagóban szerkesztik, még mindig Hefner személyes döntése minden playmate kiválasztása, minden címlap, karikatúra és levél közzététele.

Irodájában vagy ágyában dolgozik, és legutóbb része volt abban a döntésben is, hogy a folyóirat közlésre megvegyen egy ötezer szavas részletet Vladimir Nabokov befejezetlen, Laura című regényéből (The Original of Laura).

A hanyatlás apró jelei...

Hugh a volt feleséggel, Kimberley Conrad-dal

Kastélya, a Playboy Mansion ugyanakkor látott már jobb napokat is. Akik júliusban jártak az épületben, amelyben van egy matraccal bélelt terem, úgy találták, hogy a levegő áporodott, a madárházra ráférne egy alapos, súrolással egybekötött takarítás.

A híres kéjbarlang a maga Jacuzzi-fürdőivel inkább bűzös állatkerti létesítményre emlékeztetett, mint örömpalotára. Az ingatlanpiac összeomlása idején Hefner 28 millió dollárért meghirdette felesége közelben épült villáját, végül tavaly augusztusban 18 millió dollárért sikerült eladnia.

1998 óta külön élt külön Kimberley-től, és szeptemberben be is nyújtotta a válókeresetet. Volt felesége négymillió dollárért perli a házassági szerződés alapján, és részt követel a villa vételárából is.

Hefner környezete szerint nincs szó pénzzavarról, de van, ami mégis erre utal. A kastély személyzetének létszáma hírek szerint megcsappant. Az ott rendezett partikra, amelyek a Playboy hírnevének fontos elemét jelentették, korábban csak meghívottak léphettek be: ma jegyet is lehet vásárolni rájuk, méghozzá potom 10 000 dollárért.

"Nem minden olyan izgalmas, mint azt az emberek gondolják" - magyarázta Holly Madison, aki hét éven át volt Hefner "első számú barátnője", de tavaly ősszel szakított vele.

Viszont Richard Rosenzweig, aki 1958 óta dolgozik a Playboynál, más véleményen van. Hefner ebédlőjében nyilatkozva kifejtette, hogy a helynek még mindig óriási a vonzereje. "Mindenki ide vágyik" - jegyezte meg.

A Playboy-kastély

"Amikor Hefner kapcsolata Hollyval véget ért, a világ minden részéből írtak neki nők, akik szerettek volna a helyébe lépni" - fedte fel Rosenzweig. "Még a kapun is bemásztak" - tette hozzá vigyorogva.

A Playboy-alapító három új barátnőt fogadott be a házába, a 23 éves Crystal Harris-t és egy ikerpárt, a húszéves Kristina Shannon és Karissa Shannont. Mindazonáltal Hefner ma láthatóan több figyelmet fordít arra, hogy mit gondol majd róla az utókor.

Nemrég átnézte gyermekkora óta vezetett jegyzetfüzeteit, amelyekből több mint kétezer gyűlt össze. Továbbá szabad belépést biztosított egy Brigitte Berman nevű rendezőnőnek, aki Hugh Hefner: playboy, aktivista és lázadó címmel filmet forgatott róla. Az alkotást a torontói filmfesztiválon mutatták be, Hefner is jelen volt, oldalán két ifjú szőkeséggel.

Hefner már a Playboy-örökségre gondol...

Az alapító régi barátai aggódnak amiatt, hogy feledésbe merülhetek a Hefner-életmű általuk csodált vívmányai.

Elsősorban a Playboy Rabbit (Bunny), a nyuszikosztümös, tökéletes testű lányok kulturális ikonjának megteremtésére, a faji korlátok lebontására - fekete bőrű előadóművészeket fogadott be klubjaiba -, és arra gondolnak, hogy Hefner számos feminista ügyet is felkarolt, beleértve az abortusz jogát és az egyenlő jogokra vonatkozó alkotmánymódosítást.

Hefner maga is tart a feledésbe merüléstől. "Ma a szó szoros értelmében nagyon más világban élünk, és hát abban, hogy ilyenné váljon, nekem is volt szerepem" - érvelt a The New York Timesban, de rögtön hozzáfűzte: "Persze erről a mai fiataloknak fogalmuk sincs".

Hugh Hefner a monogámiát választaná?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.