"Figyelmeztetni kellett volna a rendezőt"

Képek - Polanski félmillió dollárt fizetett volna a megerőszakolt Samanthának?

A neves filmrendező, Roman Polanski 1993-ban beleegyezett abb, hogy félmillió dollár kártérítést fizessen az általa 1977-ben megerőszakolt, akkor kiskorú lánynak, és ezzel lezárja peres ügyét - derült ki törvényszéki dokumentumokból, amelyek azonban arra nem adnak választ, hogy a rendező valaha ténylegesen fizetett volna.

Képekben az Oscar-díjas filmrendező, Roman Polanski képgaléria

2009.10.03 13:25MTI

Roman Polanski és áldozata, Samantha Geimer 1993 októberében állapodott meg a kártérítésben.

Az alku feltételei bizalmasak voltak, de az összeg nagysága a bírósági iratokból nyilvánosságra került, miután a felperes kétévi küzdelmet folytatott azért, hogy rábírja Polanskit a fizetésre.

A pénteken a sajtó rendelkezésére bocsátott iratokból nem derül ki, hogy Polanski valaha is fizetett volna.

Geimer ma háromgyermekes anya

A legutolsó, 1996. augusztusi keltezésű törvényszéki irat szerint a ma 76 éves rendező kamatokkal együtt 604 416 dollárral tartozott Geimernek.

David Finkle, Polanski ügyvédje azt mondta, hogy nem emlékszik az ügy részleteire, és elzárkózott az eset kommentálásától.

Lawrence Silver, Geimer ügyvédje nem válaszolt a telefonján hagyott üzenetre, ahogyan Geimer és családja is megválaszolatlanul hagyták az üzenetrögzítőn hagyott hívásokat.

Polanski a vádak szerint pezsgővel és droggal elkábította, majd megerőszakolta a 13 éves kislányt. A rendező ellen eredetileg hat vádpontban emeltek vádat, köztük nemi erőszak, gyermekmolesztálás és szodómia miatt.

Polanski bűnösnek vallotta magát kiskorúval létesített törvénytelen nemi kapcsolat miatt, és egy bíró 90 napos elzárásra ítélte pszichiátriai kivizsgálás céljából.

Negyvenkét nap után azonban kiengedték, miután egy szakember úgy ítélte meg, hogy a rendező épelméjű, és nem áll fenn veszélye a bűncselekmény megismétlődésének.

Ezután Polanski Európába szökött, hogy elkerülje az Egyesült Államokban rá váró hosszú börtönbüntetést. Azóta az Egyesült Államokba be sem tette a lábát, még az Oscar-díjátadó ünnepségen sem jelent meg.

Figyelmeztetni kellett volna Polanski-t Blocher szerint

Christoph Blocher korábbi svájci igazságügyi miniszter szerint a svájci hatóságoknak figyelmeztetniük kellett volna Roman Polanski lengyel származású filmrendezőt, hogy az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancs értelmében letartóztatják, ha a svájci államszövetség területére lép.

Blocher honlapján megjelent közlemény szerint nem volt helyénvaló, hogy a 76 éves filmrendezőt olyan, a kormány által támogatott fesztiválon vették őrizetbe, amelyre egy díjátadás kapcsán hívták meg.

Polanskit előbb figyelmeztethették volna svájci hatóságok - írja a nyíltan idegengyűlölő, bevándorló- és Európa-ellenes Blocher, aki 2007 végén kényszerült elhagyni az igazságügyi tárcát.

Kritikájával nem Polanski tettét kívánja védeni, és azoktól is távol tartja magát, akik a rendező szabadon bocsátását követelik - hangsúlyozta.

Roman Polanski jelenleg egy svájci börtönben várja a döntést esetleges kiadatásáról az Egyesült Államokba egy több mint harminc évvel ezelőtti szexuális bűncselekmény miatt.

Olvassa el a Polanski-ügy legutóbbi részleteit!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.