Világszerte milliók követték figyelemmel

Elbúcsúztatták Michael Jacksont!

Családtagok, barátok, pályatársak és rajongók emlékeztek a nem egész két hete elhunyt világsztárról, Michael Jacksonról Los Angelesben. Az énekestől először közeli hozzátartozó és barátai vettek búcsút egy családi gyászszertartáson a Forest Lawn nevű temetőben.

2009.07.08 06:40rtlbulvar.hu

Innen egy fekete halottaskocsi vitte át Jacko aranyozott, vörös virágokkal borított koporsóját a Staples Centerbe.

A stadionban több mint kétórás megemlékezést tartottak a barátai, pályatársai és családja. A ceremónia a volt dél-afrikai elnök, Nelson Mandela, és Diana Ross énekesnő üzenetével kezdődött.

A leveleket Smokey Robinson énekes olvasta fel. Mandela azt írta: "Michael a zeneipar óriása és legendája volt. Mi pedig együtt gyászoljuk őt a több millió rajongójával együtt."

A politikus és az énekes többször is találkozott Afrikában. Diana Ross üzenetében azt írta, hogy Michael rendkívül közel állt hozzá, "életem kincse volt, létem része".

Az énekesnő hozzátette: "Michael azt akarta, hogy legyek a gyermekei mellett. És én itt leszek nekik, akármikor szükségük lesz rám."

Diana Ross nem vett részt a megemlékezésen a Staples Centerben. Azt írta levelében, hogy inkább "megállok és csöndben leszek." Az énekesnő és Jackson nagyon közel álltak egymáshoz.

A megemlékezés végén Jackson 11 éves lánya lépett a színpadra és könnyeivel küszködve azt mondta, hogy Jacko "volt a világon a legjobb apa, akit csak el lehet képzelni. Csak annyit akarok mondani, hogy nagyon szerettem őt"- tette hozzá Paris.

A kislány szavai előtt Michael testvérei búcsúztatták az énekest. Marlon Jackson azt mondta: "amikor itt hagytál minket, elvittél belőlünk is egy darabot. De örökké bennem élsz majd, csakúgy, mint mindannyiunkban."

A megemlékezésen számos Michael Jackson-dalt előadtak a vendégek. Utolsóként a "Heal the World" című számot énekelték el Jacko együttesének tagjai a családdal, gyerekekkel és a meghívott hírességekkel.

A Staples Centerben lezajlott búcsúztatáson barátai, pályatársai méltatták Michael Jackson munkásságát. Berry Gordy, a Motown Records kiadó alapítója "a szórakoztatóipar valaha élt legnagyobbjának" nevezte az énekest. Visszaemlékezett arra, amikor 1968-ban meghallgatta a Jackson 5 együttest, amelynek Michael is a tagja volt.

Mint mondta: Michael kisfiúként is koránál sokkal nagyobb tehetséggel volt megáldva. A megemlékezésen föllépet Mariah Carey is. Az énekesnő Trey Lorenzzel az "I'll Be There" című számot adták elő.

A színész-énekesnő Queen Latifah pedig azt mondta: Michael volt a világon legnagyobb ember. Ezután Lionel Richie elénekelte a "Jesus is Love" című számot. A színpadra lépő Stevie Wonder pedig azt mondta: "ez az a pillanat, amelyet sosem szerettem volna látni, de tudom, hogy Isten kegyes."

Kobe Bryant és Magic Johnson kosarasok is búcsút vettek az énekestől, Jennifer Hudson Oscar-díjas énekes- színésznő pedig elénekelte Jacko "Will You Be There" című dalát. Al Sharpton tiszteletes, a Jackson-család barátja arról beszélt a közönségnek, hogy az énekes mennyi mindent adott a zenei világnak.

Szerinte Michael sosem fogadta el a korlátokat, és éppen ezért ért el hihetetlen eredményeket. A tiszteletes végül a sztár gyerekeihez is szólt. Azt mondta: "édesapátokban semmi furcsa nem volt. Az volt furcsa, amivel apátoknak szembesülnie kellett. De ezt is megoldotta."

Brooke Shields könnyezve vett búcsút az énekestől: a színésznő 13 éves korában került közel a sztárhoz, azért, mert - ahogy fogalmazott - "mindketten tudtuk mit jelent reflektorfényben élni kicsi gyerekkorunktól."

>Jacko testvére, Jermaine elénekelte Michael kedvenc dalát, a "Smile"-t, amely eredetileg Charlie Chaplin Modern Idő című filmjének betétdala volt és megjelent Jackson History címá dupla-albumán is.

A szám alatt a popkirály testvére végig könnyeivel küzdött. A népszerű rapper, Usher is dalban búcsúzott el a pop királyától: a "Gone Too Soon"-t énekelte el az aranyozott koporsó előtt. Michael Jackson június 25-én halt meg. A sztár éppen visszatérését tervezte. 50 föllépése lett volna Londonban.

Erre gyakorolt táncosaival a Staples Centerben - itt tartották meg kedden a megemlékezést is. A ceremóniára összesen 17 500 embert engedtek be. Ők internetes sorsolással nyerhettek belépőt. A szervezők szerint 1,6 millióan regisztráltak a jegyekért. 11 ezer rajongó a Staples Centerben nézhette a búcsúztatást, 6500-an pedig a szomszédos Nokia Theatre-ben egy kivetítőn. A rendőrség teljesen lezárta az aréna környékét, ahova csak belépővel lehetett bejutni.

A búcsúztatást a világ minden részén több millióan követték figyelemmel. Berlinben, az O2 Arénában több mint 10 ezren nézték az ingyenes közvetítést, az egyik londoni színházban, ahol egy Thriller-musical megy százak ültek és nézték a ceremóniát. Michael Jackson szülőhelyén, az egyesült-államokbeli Garyben százak táncoltak, énekeltek az utcán, New Yorkban, a Times Square-en szintén százak nézték az élő közvetítést.

Az interneten is nagy volt a forgalom, főleg a közösségi oldalakon: a Twitter-en, vagy a Facebook-on ezrek kommentálták a búcsúztatás részleteit.

A Facebook-on például percenként 6 ezer hozzászólást regisztráltak, a CNN hírtelevízió - amely szintén élőben közvetítették a Jacko-búcsúztatást - külön megemlítette Budapestet, ahonnan több százan írtak a tévé internetes oldalára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.