Ausztrália

Szoptatás a parlamentben: mostantól szabad

Eltöröltek egy "elavult" szabályt, így keddtől már szoptathatják kisbabáikat a női képviselők az ausztrál parlamentben.

2016.02.02 10:42MTI
bellybelly.com

Korábban a szoptatós korú gyermekeket nem engedték be a képviselőház tárgyalótermébe.

Christopher Pyne házelnök kedden jelentette be, hogy az "idejétmúlt" rendelkezést megváltoztatták, és hangsúlyozta, hogy ezek a szabályok manapság már nem gátolhatják a nőket politikai pályájuk kiteljesítésében.

"Annyi nőt szeretnék látni a parlamentben, amennyi csak lehetséges, ne akadályozza őket a parlament jelenlegi működését irányító semmiféle elavult szabály vagy gyakorlat" - fejtette ki.

Korábban több példa volt arra, hogy szoptatós anyák képviselői munkáját hátráltatta az érvényben lévő szabályozás. 2003-ban Kristie Marshall képviselőt kivezették a parlamentből, mert megszoptatta a 11 hónapos kislányát, tavaly pedig egy anyát felszólítottak arra, hogy mielőtt belép a tanácsterembe, adjon le több tejet, hogy a gyermeke nyugton maradjon.

Az új szabályozás szerint a képviselőnők a tanácsteremben is szoptathatnak, emellett lehetővé vált, hogy a férfi képviselők is vigyázhassanak az újszülött gyermekeikre.

Az innovációs tárca vezetője az egyes államok kormányzatát is felkérte arra, hogy léptessenek életbe hasonló szabályozást.

"Ehhez a jelentős változáshoz elég csupán egyetlen mondat beiktatása a törvénykönyvbe, mégis világos üzenetet küld" - mondta Pyne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.