Az anyatejes táplálás határai

Nyilvános szoptatás: 42 éves "babánál" is elfogadható?

Nálunk egy olyan anyukát tiltottak ki az egyik pesti gyorsétteremből, aki négyhónapos babáját szoptatta meg, egy másik városban helyi lapok szerint egy 76 éves nőt zavartak el a KFC-ből, mert szintén megszoptatta a fiát, aki azonban már 42 éves.

2015.05.23 11:38ma.hu

Pénteken flashmobot szerveztek a Nyugati téren, azzal a felkiáltással, hogy minden anyát megillet a jog, hogy a babája igényei szerint gondoskodhasson róla, ezzel kapcsolatban ne érhesse megaláztatás. Előző nap ugyanis "Ez itt nem elfogadott tevékenység" szavakkal zavart ki egy biztonsági őr egy édesanyját négyhónapos babájával a Nyugati téri McDonald's étteremből.

Hasonló szoptatós botrány tört ki Mississippiben is, még áprilisban, pár internetes lap, például a newswatch28.com, az xtribune.com vagy a dailyhypeonline.com szerint, mikor egy 76 éves nő a KFC kellős közepén szoptatta meg 42 éves fiát. Mivel a hír egyre jobban kezd Magyarországon is terjedni a Facebookon, ezért utána néztünk az esetnek.

A hírek szerint itt nem csak a biztonsági őr, hanem az egész étterem kiakadt, a menedzsment azonnali távozásra szólította fel anyát és fiát, valamint arra kérték Linda Berrety-t és Michael-t, hogy sose térjenek vissza.
Az egyik állandó vendég, Ali Belfouz végignézte az egész jelenetet. "Nincs bajom a szoptatással, de ami történt, az nonszensz. Azt hittem hirtelen, hogy fétispornót látok, az ilyeneket nem kiutasítani, hanem letartóztatni kellett volna."

"A KFC szóvivője, Jocelyn Binoy"

"Mint minden anyának, jogom van megszoptatni a fiam" - mondta Berrety asszony. "Ha az emberek nem értenek egyet azzal, ahogyan a fiamat gondozom, az az ő problémájuk. Egy nagyszerű, szép és magas férfit neveltem belőle, aki még mindig velem él. Szerintem nagyszerű munkát végeztem, és nem értékelem, hogy megsértettek is kiutasítottak, mert úgy döntöttem, hogy a többi édesanyához képest egy picit tovább táplálom anyatejjel a gyermekem."
A botrány ellenére a KFC szóvivője, Jocelyn Binoy gyorsan reagált az esetre, bocsánatot kért Berretyéktől, és ígéretet tett arra, hogy az adott étterem vezetőségének döntését - miszerint ki vannak tiltva - felülbírálják.

Miután a hírekben sehol sem szerepelt konkrét település, egy kis újságírói nyomozás után nem csak az derült ki, hogy álhírről van szó, hanem például az is, hogy a képen látható KFC-s szóvivő tulajdonképpen Juliet Bynoe-Sutherland, a Pan Caribbean Partnership against HIV and AIDS igazgatója.

Noha a hír maga így konkrétan nem volt igaz, amíg ki nem derült róla, hogy hoax, erős visszhangot váltott ki a külföldi közösségi médiában: hatalmas vita kerekedett a nyilvános helyen történő szoptatástól kezdve az anyatejjel történő táplálás felső korhatáráig.

Nálunk végül a McDonald's képviselője közleményt adott ki, ami szerint éttermeikben minden édesanyának lehetősége van a szoptatásra, nincs, és nem is volt érvényben olyan szabályozás, ami ezt megtiltaná számukra.

Tehát, amit a külföldi sajtó a Mississippiben történt esetről írt, és egyre jobban terjed nálunk is a Facebookon, csak viccnek tűnik, azaz átverés. Vagy ki tudja? Lehet, épp most szoptatja egy 76 éves nagymama a "kisfiát" valahol...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.