A szoptatás náluk "nem elfogadott tevékenység"???

Szoptató anyák lepték el a Mekit a Nyugatiban

Flashmobot szerveztek a Nyugati téren, azzal a felkiáltással, hogy minden anyát megillet a jog, hogy a babája igényei szerint gondoskodhasson róla, ezzel kapcsolatban ne érhesse megaláztatás.

2015.05.22 14:13ma.hu
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

"Ez itt nem elfogadott tevékenység" - ezekkel a szavakkal zavarta ki a minap egy biztonsági őr a négyhónapos baba édesanyját a Nyugati téri McDonald's étteremből.

Az anya, mielőtt megszoptatta volna csecsemőjét, engedélyt kért az egyik dolgozótól. Miután kérdésére elfogadó választ kapott, félrevonult az egyik sarokba, és hozzálátott gyermeke megetetéséhez. Pillanatokon belül azonban hozzálépett a biztonsági őr, és kérdőre vonta. Az édesanya hivatkozott rá, hogy az egyik éttermi dolgozó "hozzájárult" a dologhoz. A biztonsági őr azonban közölte, hogy az étterem vezetője elé kell vinnie a dolgot.

Nem sokkal később visszatért azzal, hogy "ez itt nem elfogadott tevékenység", és a megalázott anyukát gyermekével kitessékelte. A nő panaszt írt a vezetőségnek.

A nyilvános helyen való szoptatással kapcsolatban legutóbb Ferenc pápa nyilatkozott, két alkalommal is. Legutóbb februárban, a vatikáni Sixtus-kápolnában tartott, keresztelővel egybekötött miséje közben mondta azt a jelen lévő anyáknak, hogy szoptassák meg bátran a gyerekeiket, ha azok éhesek és sírnak.

Természetesen nem kell azonnal Rómába szaladnunk, ha iránymutatásra lenne szükségünk a témában. A hazai jogszabályi környezet is egyértelmű abban a tekintetben, hogy senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés anyasága, vagy az anyaságával összefüggő helyzete miatt.

Jelen eset felveti mind a közvetlen hátrányos megkülönböztetés, mind a zaklatás gyanúját. A nyilvános helyen való szoptatás egyébként sok indulatot generál, számos fórumon zajlottak már nyilvános viták ezzel kapcsolatban.

Elgondolkodtató, hogy miközben a társadalom részéről teljesen elfogadott, hogy meztelen női mellekkel hirdessük a legkülönbözőbb fogyasztási cikkeket, és van olyan napilap, ami nem kerül nyomdába anélkül, hogy a címlapján két hatalmas cici ne virítana, ha egy nő nyilvános helyen nyújtja oda mellét csecsemőjének, az "kicsapja a biztosítékot".

Reagált az étterem

A McDonald's egyébként közleményben reagált csütörtökön, amiben leszögezték, a biztonsági őr nem az ő alkalmazottjuk és annak a dolgozónak volt igaza, aki megengedte az édesanyának, hogy az étteremben szoptassa gyermekét.

Nehezen megingatható az a nézet, hogy a szoptatós anyának otthon, a négy fal között a helye, ha pedig szeretne valahová kimozdulni, akkor fejjen előre, vagy egye a gyereke a tápszert. Mindeközben, ha mi megéhezünk, bármikor, bárhol bekapunk egy falatot, mégis nehéz elfogadnunk, hogy ugyanehhez egy csecsemőnek is joga lenne.

Bár nagyon kevés az a nyilvános hely, ahol szoptatós szobával, szoptatásra alkalmas elkülönített térrel várnák a csecsemős anyákat, még az is, aki egyetért esetleg azzal, hogy a nő bárhol szoptathasson, azt mondja, hogy akkor legalább bújjon be a wc-be, és ne zavarja ezzel a „kultúremberek” körét.

A JÓL-LÉT Alapítvány üdvözli a reakciót

A JÓL-LÉT Alapítvány üdvözli, hogy a McDonald's felelős vállalatként a lehető leggyorsabban reagált annak az édesanyának a panaszára, aki két nappal ezelőtt nem tudta gyermekét megszoptatni egyik éttermükben. Az étteremhálózat képviselője közleményt adott ki, ami szerint éttermeikben minden édesanyának lehetősége van a szoptatásra, nincs, és nem is volt érvényben olyan szabályozás, ami ezt megtiltaná számukra. A közlemény szerint "a McDonald's családbarát étteremlánc, egyes éttermeinkben a pelenkázó helyiség és a játszóház mellett már cumisüveg melegítő is a kisgyermekes szülők rendelkezésére áll. Eddigi információink alapján a konkrét esetben egy éttermi dolgozó kollégánk megfelelően nyújtott segítséget az édesanyának. Később avatkozott be a külső cég alkalmazásában álló biztonsági őr. Ismereteink szerint ugyan nem szólította fel távozásra a kisgyermekes édesanyát, de arra utaló megjegyzése, hogy a csecsemő szoptatása nem elfogadott tevékenység éttermeinkben, nem cégünk álláspontját tükrözi, kifejezetten ellentétes a McDonald's családbarát szemléletével. Az esettel kapcsolatban belső vizsgálatot indítottunk és felvettük a kapcsolatot a kisgyermekes édesanyával." Az érintett édesanya egyébként az üggyel kapcsolatban megjelent híreket azzal pontosította, hogy a biztonsági őr valójában nem kizavarta őt az étteremből, hanem a távozásra önkéntesen került sor. Alapítványunk álláspontja ugyanakkor az, hogy jelen esetben a diszkrimináció egyik típusa valósult meg, amit a törvény zaklatásként ír le. Ennek épp az az egyik következménye, hogy az áldozat körül kialakul egy olyan megalázó, megszégyenítő, az emberi méltóságot sértő magatartás, amit az érintett csak úgy tud megoldani, hogy kilép a helyzetből. Az eset kapcsán ma délelőtt 11 órakor édesanyák és édesapák fejezték ki szolidaritásukat az érintettel. Az étterem megtelt szoptatós anyukákkal, és támogató apukákkal, valamint a média számos képviselőjével. Mindez azt üzeni számunkra, hogy egyre többen ismerik fel: a babák és az őket gondozók speciális szükségleteire való megfelelő reagálás része a társadalmi előítéletek felszámolásának. A JÓL-LÉT Alapítvány egyik célkitűzése, hogy szakmai segítséget nyújtson azon szervezeteknek, amelyek fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást, valamint a nemek közötti egyenlőség kérdését. Amennyiben erre a McDonald's igényt tart, természetesen részükre is felajánljuk támogatást adunk ahhoz, hogy a jövőben a hasonló helyzeteket elkerülhessék - mondta lapunknak Iványi Klára, a JÓL-LÉT Alapítvány esélyegyenlőségi anti-diszkriminációs szakértője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.