Fusillitől a papfojtóig

Kis olasz tésztakörkép: van élet a spagettin túl is!

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy hosszas tanakodás után végül a jól bevált spagettit választotta a polcokon sorakozó számtalan tésztafajta közül. Pedig van más is, most ebben segítünk eligazodni!

2015.04.24 16:00ma.hu

Ziti

A szicíliai esküvők elengedhetetlen alapanyaga, ugyanis maga a szó – ziti – annyit tesz: menyecske. Ezt a 25 cm hosszú, cső alakú, sima falú, durum lisztből készült tésztafajtát felhasználás előtt 3-4 darabra szokás tördelni, majd sós vízben al dentére főzni. Ez azért fontos, mert a zitit főzés után majd' minden esetben megsütik, és kiváló alapanyaga lehet zöldséges, illetve sajtos rakott tésztaételeknek.

A nagyközönség számára a ziti a Maffiózók (Sopranos) című amerikai sorozatból lehet ismerős: Carmela Soprano húsgolyós fogása sosem hiányozhatott a maffiózók asztaláról.

Strozza Preti avagy papfojtó tészta

Ennek a Közép- Olaszországból származó tésztafajtának egy népi legenda adja nevét: régen az asszonyok a helyi papnak, tiszteletesnek házi készítésű Strozza Pretivel kedveskedtek, míg féltékeny férjeik odahaza azért imádkoztak, hogy bárcsak a tészta a pap torkán akadna... Manapság ezt a 1,5 cm széles, 5 cm hosszú tésztafélét darabos, zöldséges szószokhoz, ragukhoz használják. Kalandos kedvű háziasszonyok megpróbálkozhatnak a papfojtó tészta házi elkészítésével, hiszen ez a tojásmentes, sodort, vastag tésztaféle igazán könnyen elkészíthető otthon is. Az ízletesebb végeredmény érdekében tegyünk a tésztába reszelt parmezánt!

Fotó: Redlemon

Mafalda vagy más néven Reginette

Ez a Dél-Olaszországból származó szép, csipkés szélű, egyenes tésztafajta Savoya hercegnőjéről kapta a nevét, de a reginette szócskát is gyakran használják rá, ami annyit tesz: kis hercegnő. A mafalda egy hosszú főzésű, széles tészta, átmenetet képez a Lasagne-féle tészták csoportja felé. Kiváló választás lehet babos, krumplis tésztaételekhez, de ízletes alapanyaga lehet az oldalasból és ricotta sajtból készülő Nápolyi ragunak is.

Fusilli vagy más néven felezett nagy orsó

Szintén Dél-Olaszországból származik ez a 3 cm hosszú csavaros tésztafajta, mely a legtöbb olasz háztartásban megtalálható. A gyerekek nagy kedvence nevét az olasz "fuso" szóból kapta, ami annyit tesz: sodorni. A fusilli kevésbé ismert változata orsó alakú, régen ezt a típust kötőtűre csavarva készítették az asszonyok, úgyhogy aki otthoni fusilli készítésre adja a fejét, az készüljön jó sok türelemmel.

Ez a tésztafajta remekül illik hideg salátákhoz és könnyű szószos tésztaételekhez, hiszen a csavaros szerkezet kiválóan magába zár bármilyen pesztót.

Capelli d'Angelo avagy cérnametélt

A Capelli d'Angelo, vagy más néven angyalhaj a legvékonyabb spagettiféle – átlagosan 2-3 mm vastag –, ennek megfelelően főzési ideje is ennek a típusnak a legrövidebb, egy percre sem lehet magára hagyni főzés közben. Hazánkban leggyakrabban levesbetétként használják fel, de könnyed halas szószokhoz vagy zöldséges pesztókhoz is kiváló alapanyagként szolgálhat!

Simone Marcedula, a Trattoria Gusto étterem olasz származású séfje (Fotó: Redlemon)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.