Elnyomás

Malala Juszufzai Kanada díszpolgára lesz

A díszpolgári cím adományozásával Kanada a tálib elnyomással szemben a lányok, illetve a nők oktatáshoz való jogáért folyó harc nemzetközi jelképévé vált pakisztáni kamaszlány bátorságát kívánja elismerni.

2013.10.17 04:28MTI

A nevének elhallgatását kérő kormányilletékes szerint ez a lépés tágabb értelemben Kanada külpolitikájának, valamint a szabadság értékeinek és az emberi jogok védelmének a népszerűsítését is szolgálja.

A 16 éves Malala Juszufzai lesz a tizenhatodik, aki ebben a megtiszteltetésben részesül, mások mellett Raoul Wallenberg néhai svéd diplomata, Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök, Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki politikus és a dalai láma után.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök szeptember 26-án, New Yorkban találkozott Malala Juszufzaival.

A pakisztáni lány szerepelt az idei Nobel-békedíj jelöltjei között is, amelyet végül a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) nyert el. Megkapta viszont az Európai Parlament Szaharov-díját.

Juszufzai 11 éves korában vált ismertté, amikor álnéven blogot indított a BBC urdu nyelvű szolgálatának internetes oldalán arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött, pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, illetve nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak. Amikor a pakisztáni kormányzat offenzívát indított a Szvát-völgyben a tálibok kifüstölésére, Malala szüleivel együtt elmenekült.

Tavaly október 9-én tálib fegyveresek megpróbálták megölni, miközben hazafelé tartott az iskolai busszal. Több lövés is eltalálta, fején életveszélyes sérülést szenvedett. Pakisztánban műtötték meg, de utána rögtön Nagy-Britanniába szállították utókezelésre. Ott szerencsésen felgyógyult, jelenleg Birminghamben él és tanul. Újrakezdte a harcot a lányok oktatásáért, és létrehozta a nevét viselő Malala Alapítványt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.