A legrangosabb kitüntetés

Malala és Belafonte - ők lettek a "lelkiismeret nagykövetei"

Az emberjogi szervezet kedd reggeli közleménye szerint mindketten erkölcsi irányt mutattak az emberi jogok megsértése által szenvedő világban. A díjat a kedd esti ünnepség keretében az ír rockénekes, Bono adja át a két kitüntetettnek.

2013.09.17 08:39MTI
Fotó: MTI

A nők oktatáshoz való jogáért küzdő 16 éves pakisztáni lány, a tálibok által csaknem meggyilkolt Malala Juszufzai és a világhírű amerikai énekes és emberjogi harcos, Harry Belafonte kapják az Amnesty International legrangosabb kitüntetését, "A lelkiismeret nagykövete" díjat.

A londoni székhelyű emberjogi szervezet kedd reggeli közleménye szerint mindketten erkölcsi irányt mutattak az emberi jogok megsértése által szenvedő világban. A díjat a kedd esti ünnepség keretében az ír rockénekes, Bono adja át a két kitüntetettnek. Bono együttese, a U2 korábban ugyancsak megkapta "A lelkiismeret nagykövete" díjat, akárcsak Nelson Mandela korábbi dél-afrikai elnök, az apartheid elleni harc hőse.

Malala Juszufzai 11 évesen tett szert ismertségre, amikor álnéven vezetett blogot arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak. Tavaly tálib fegyveresek megpróbálták megölni, miközben hazafelé tartott az iskolából. Több lövés is eltalálta, majd Angliában kapott gyógykezelést, jelenleg is ott él és iskolába jár.

A közelmúltban Nemzetközi Gyermek Békedíjjal jutalmazták Hágában, ahol a többi között kijelentette: "Egy olyan világban szeretnék élni, ahol a nők tanuláshoz való joga magától értetődő. Én csak egy célpontja voltam az erőszaknak. Sokan vannak még, akiknek nem ismerjük a nevét. Miattuk kell folytatnunk kampányunkat, hogy biztosítsuk a világ minden gyermeke számára, hogy iskolába járhasson."

Az európai szocialisták képviselőcsoportja hétfő este a 2013-as Szaharov-díjra jelölte őt.

A 86 esztendős Harry Belafonte a múlt század 50-es évei óta az emberi jogokért folyó harc egyik aktivistája volt. Több millió dollárt gyűjtött össze az afrikai szegénység és a dél-afrikai faji megkülönböztetés elleni küzdelem céljaira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.