A tálibok áldozata

Malala: oktatással lehet jobbá tenni a világot - erőszak helyett

Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára július 12-ét, a pakisztáni lány születésnapját hivatalosan is Malala-napnak nyilvánította.

2013.07.12 20:26MTI
Fotó: MTI

Minden gyermeknek iskolai oktatást sürgetett pénteken az ENSZ-ben a mindössze 16 éves pakisztáni Malala Juszafzai gyermekjogi aktivista, akit tavaly októberben a tálibok egy merénylet során életveszélyesen megsebesítettek.

Malala - akit hosszú időn keresztül Nagy-Britanniában kezeltek és több műtéten esett át - az ellene elkövetett merénylet óta első ízben szólalt fel a nyilvánosság előtt. A világszervezetben több mint 100 ország ifjúsági vezetői előtt éppen 16. születésnapján beszélt.

Hangsúlyozta, hogy a világ összes országában minden gyermeket megillet az oktatáshoz való jog, és világméretű összefogásra szólított fel az írástudatlanság, a szegénység és a terrorizmus leküzdésére. "Egy gyermek, egy tanár, egy könyv és egy toll megváltoztathatja a világot" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az oktatás az egyetlen fegyver.

Kiemelte, hogy e célok eléréséhez az oktatás és az általa megszerezhető tudás a leghatékonyabb eszköz, amelynek segítségével az egész világot jobbá lehet tenni. Ennek érdekében világszerte biztosítani kellene az ingyenes, kötelező oktatást - jelentette ki.

Felszólalásában kitért arra is, hogy a tavaly ellene elkövetett merénylet nem térítette el céljaitól, sőt még jobban megerősítették szándékában. "Azt hitték, hogy golyókkal elhallgattathatnak, de tévedtek" - üzent a tálib terroristáknak a 16 éves aktivista.

Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára július 12-ét, a pakisztáni lány születésnapját hivatalosan is Malala-napnak nyilvánította.

Malalát tavaly októberben tálib szélsőségesek támadták meg, kétszer is rálőttek, a fején és a nyakán találták el. Azért akarták megölni, mert hazájában kiállt a lányok tanuláshoz való jogáért.

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) péntek reggel megjelent jelentéséből kiderült, világszerte körülbelül 57 millió gyerek nem részesül alapfokú oktatásban, 50 százalékuk pedig konfliktusövezetekben él.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.