Hazahívták a tavaly fejbelőtt pakisztáni kislányt

Tálib parancsnok: Malala az iszlám terjesztésére használja tollát!

Levelet írt egy tálib parancsnok a tavaly Pakisztánban fejbelőtt Malala Juszafzai gyermekjogi aktivistának, arra kérve őt: térjen vissza hazájába, és "használja tollát az iszlám terjesztésére".

2013.07.18 07:48MTI
Malala Juszafzai (Fotó: MTI)

Az akkor 15 éves Malalát - aki az oktatás jogának teljes körű biztosításáért száll harcba - szélsőséges iszlám tálib merénylők lőtték fejbe és az egész világ aggódott sorsáért. 

A diáklány később szerencsésen felgyógyult, de azóta sem tért vissza hazájába. Múlt héten az ENSZ közgyűlésében szólalt fel, és minden gyermeknek iskolai oktatást sürgetett. Levelében Adnan Rasid parancsnok sajnálatát fejezte ki azért, hogy a tavalyi támadás előtt nem tudta figyelmeztetni őt, hogy "hagyjon fel a tálibellenes tevékenységgel". 

Magáért a támadásért mindazonáltal nem kért bocsánatot, bár azt megjegyezte, hogy Malala meglövése sokként érte, és azt kívánta, ne történt volna meg. Rasid azt is kiemelte, hogy meggyőződése szerint a kislányt nem azért támadták meg, mert szót emelt a lányok taníttatásáért (amit a tálibok meg kívánnak akadályozni), hanem azért, mert provokatív kampányt folytatott a tálibok azon erőfeszítése ellen, hogy az érintett térségben (a Szvat-völgyben) iszlamista rendszert építsenek ki. 

Az ENSZ-ben mondott beszédében - amelyben világméretű összefogásra szólított fel az írástudatlanság, a szegénység és a terrorizmus leküzdésére - Malala úgy fogalmazott, hogy a toll hatékonyabb eszköz, mint a fegyverek. Rasid most arra kérte, menjen haza, járjon a nők számára létrehozott - az iszlám alapján szervezett - iskolába, és használja tollát a muzulmán világ vallásának támogatására, továbbá szálljon síkra "az egész emberiséget rabszolgasorba kényszeríteni akaró kicsiny elit összeesküvése ellen". 

A levélre reagálva közleményt adott ki Gordon Brown volt brit miniszterelnök, az ENSZ jelenlegi oktatásügyi különmegbízottja. Ebben leszögezte: senki sem fog egy szót sem elhinni abból, amit a tálibok mondanak a lányok oktatáshoz való jogairól, amíg a szélsőségesek iskolákat égetnek fel és diákokat gyilkolnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.