Brian May részt vett a borzok melletti kampányban

Borzirtás ellen kampányol a Queen gitárosa

Brian May, a Queen együttes gitárosa vezette Londonban belvárosában azt a tiltakozó menetet, amelynek fekete-fehérbe öltözött résztvevői a borzok irtása miatt demonstráltak.

2013.06.03 12:29MTI

A brit kormány a tuberkulózis főként marhákat megtámadó típusa ellen akar védekezni a borzok kilövésével, a betegség első számú hordozójának ugyanis ezek az állatok számítanak. Gloucestershire-ben és Somersetben 5 ezer borzot akarnak kilőni, az akció szombaton már meg is kezdődött, és ha sikerrel jár, más vidékekre is kiterjesztik. A kormányzat szerint szükség van a borzállomány ritkítására, hogy a betegség terjedését megállítsák. A brit állattartók ugyanis tavaly mintegy 28 ezer szarvasmarhát voltak kénytelenek leölni a tuberkulózis miatt.

Állatvédők szerint azonban a borzok kiirtása nem jelent hatékony megoldást a problémára, ráadásul embertelen is.

Brian May szerint semmilyen alapja nem lehet a borzok leölésének. A világhírű zenész 235 ezer tiltakozó aláírását adta át David Cameron brit miniszterelnöknek címezve. A 65 éves zenész szerint itt az ideje, hogy Cameron megállítsa a "szörnyűséges mészárlást".

Az egyik legjelentősebb brit állatvédő szervezet, az RSPCA korábban azt követelte, hogy a vadon élő védett faj irtása helyett a szarvasmarhák védőoltási programját terjesszék ki.

A briteket megosztja a borzirtás kérdése: egy pénteki felmérés szerint az állampolgárok 29 százaléka támogatja az akciót, 34 százalék viszont a borzok mellett állt ki. A borzok kilövésének egyébként már a múlt év végén el kellett volna kezdődnie, de a szakemberek tiltakozása és Brian May erőteljes kampánya miatt késett az akció. Az ellenzéki Munkáspárt, amely ellenzi a borzirtást, szerdán parlamenti szavazást szeretne az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.