Cserháti Tamara 8 méter magasban fut

Tűsarkúban tüntet a tűsarkú ellen a magyar szépségkirálynő

Új extrémsport hódít Amerikában, egy másik extrém szokás pedig egyre több családot - főleg anyukákat és nagymamákat - fertőz meg, ez ellen próbálja egy tömeges demonstrációval felhívni a figyelmet Cserháti Tamara.

2012.07.12 16:29ma.hu

Egy vadonatúj amerikai extrémsport hódolói azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy egy kalandparkban 8 méteres magasságban kifeszített kötélhágcsón futnak végig, de lábukon tűsarkú cipőt viselnek. Cserháti Tamara úgy véli, nemcsak ez az új hóbort veszélyes az egészségre és főképp a testi épségünkre, hanem az az ugyancsak egyre inkább terjedő szokás, amely szerint már 6-7 éves kislányokat buzdítanak az anyukák, nagymamák a magas sarkú cipő viselésére.

Bár ez utóbbi szokás is Amerikában kezdett terjedni, mára egyre inkább begyűrűzik hazánkba is, a Miss World Hungary idei győztese, Cserháti Tamara azonban úgy véli, ideje felhívni a figyelmet ennek veszélyeire. Ezért ő is egy, a fentihez hasonló kalandparki futást szervez, amelyre várja az önkéntes figyelmeztetést vállalókat, hogy minél több szülőhöz jusson el az üzenet.

Az orvosok szerint a tűsarkú cipő nemcsak a testtartásra veszélyes, de különösen a még fejlődésben lévő csontozatban, izmokban - tehát a fiatal lányok testében - visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat. Épp ezért fontos, hogy minél többen megtudják, mekkora veszélynek teszik ki a szinte még óvodás kislányokat a magassarkú cipő engedélyezésével vagy kifejezett támogatásával - mondta a szépségkirálynő.

A jelenség azért különösen aggasztó, mert még a világ leghíresebb tervezőinek egyike, Michael Kors is támogat, álláspontja szerint "a magassarkúban járást nem lehet elég korán elkezdeni tanulni", a legjobb, ha az írással és olvasással egyidőben kezdik el ezt a szokást a kislányok. Ehhez nemrégiben kifejezetten ennek a korosztálynak kifejlesztett magassarkú és éktalpú modellekből álló kollekciót dobott a piacra, amelyek sarokmagassága nem egy esetben akár a 7 centimétert is elérhetik.

Egy felmérés szerint a nők mintegy 40 százaléka szenvedett már kisebb-nagyobb balesetet a túlzottan magas sarkú cipő viselése miatt, de a botladozások mellett hosszú távon a talp elülső részére nehezedő nyomás miatt deformálódnak a lábizmok, tartós viselés esetén pedig kínzó fájdalmakkal járó íngyulladás alakulhat ki, de gyakori a térdízületi gyulladás is, ami végső soron köszvényhez vezethet.

A magassarkú-divatnak egyébként híres sztárok és gyermekeik is hódolnak, az egyik legismertebb példa erre Tom Cruise és Katie Holmes hat éves lánya, Suri Cruise, aki ráadásul alig volt három éves, amikor már "felnőttes" cipőben fotózták le.

A szépségkirálynő július 13-án, pénteken 13.30-kor vesz rajtot az extrém futóversenyen Sárváron a Vadkert utca 1. szám alatt, amelyre minden érdeklődőt vár, a versenyzők a tusarok2012@gmail.com címen jelezhetik részvételi szándékukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.