Jöhet az európai turné

Jól sikerült a Depeche Mode "tesztkoncertje"

Exkluzív lemezbemutató koncerten, szűk körű közönségnek vasárnap este Bécsben mutatta be először Európában új albuma, a Delta Machine anyagát a Depeche Mode. A teszten óriási sikert aratott a brit zenekar.

2013.03.25 12:11MTI

A Depeche Mode két héttel ezelőtt a New York-i Ed Sullivan Theaterben játszotta el új számait és néhány nagy slágerét, vasárnap pedig Bécs történelmi múzeumnegyedében adott elő egy tíz dalból álló blokkot. Mintegy kétezer szerencsés európai rajongó és újságíró figyelhette a főpróbát a küszöbön álló stadionturnéra, amely májusban indul és többek között Budapestet is érinti.

A bécsi koncert megmutatta, hogy az 1980 óta működő brit együttes, az elektronikus zene történetének egyik legsikeresebb formációja 100 millió eladott lemez után sem veszített lendületéből, az új lemezanyag darabjai is a klasszikus Depeche Mode-hangzást hozzák.

Az est két friss dallal, az Angellel és a Should Be Higherrel indult, majd következett két nagy siker a múltból, a Walking in My Shoes (1993) és a Barrel of A Gun (1997). A Delta Machine első kislemeze, a már népszerű Heaven Bécsben élőben is jól szólt, akárcsak a szintén az új anyagon szereplő Soft Touch/Raw Nerve, amely a Question of Time világát idézi, illetve a Soothe My Soul.

A Depeche Mode frontembere, a korábbi kábítószer-függősége miatt a kilencvenes évek közepén szinte a halálból visszatért Dave Gahan nagyszerű formában énekelt, a zenekar motorja, Martin Gore a szintetizátorról átnyergelve végig gitározott és egy számot, a tizenöt éve írt Only When I Lose Myselfet maga énekelte el. A harmadik tag, Andrew Fletcher a háttérben maradt billentyűs hangszere mögött. A zenekart még egy szintetizátoros és egy dobos egészítette ki a színpadon.

A Depeche Mode 2013. március 21-én, az Echo Zenei Díjak kiosztóján Berlinben (Fotó: MTI)


A Telekom Electronic Beats programja keretében tartott koncert csúcspontja a két csaknem negyedszázados sláger, a Personal Jesus, valamint az Enjoy the Silence előadása volt, mindkettőt végigénekelte a lelkes közönség. Ráadás ezúttal nem volt, azt a május elején induló európai turnéra hagyják, amelynek budapesti állomása május 21-én lesz a Puskás Ferenc Stadionban.

A Sony Music és a Columbia Records közös gondozásában kiadott új anyag, a Magyarországon hétfőtől kapható Delta Machine négy év után az első stúdióalbum. Egyik érdekessége, hogy az állandó dalszerző, Martin Gore mellett - a deluxe kiadásban megtalálható négy bónuszdalt is számítva - Dave Gahan hat szám társszerzője szövegíróként.

Az énekes 25 év "hallgatás" után először a 2005-ös Playing the Angel című Depeche Mode-albumra írt szövegeket. Mostani szövegeinek zenéjét Kurt Uenala svájci születésű hangmérnök-producer, Moby egyik alkotótársa jegyzi egy kivétellel: a bónusz CD nyitódala, a Long Time Lie a Depeche Mode történetének első Gore-Gahan szerzeménye.

A Delta Machine dizájnját és a kísérőfüzet fényképeit természetesen Anton Corbijn készítette: a holland fotóművész, filmrendező a nyolcvanas évek közepe óta dolgozik a Depeche Mode-dal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.