Impozáns a jövő évi fellépők névsora

Ramazottitól a Depeche Mode-ig: ők jönnek jövőre hozzánk

Mások mellett a Depeche Mode, a Blur, a Deep Purple, Roger Waters, Eros Ramazzotti is fellép 2013-ban Magyarországon. A hazai könnyűzenei mezőnyből az LGT február 15-én és 16-án dupla koncertet ad az Arénában, Zorán áprilisban a Művészetek Palotájában játszik.

2012.12.28 12:29MTI

Az eddig nyilvánosságra hozott jövő évi könnyűzenei koncertkínálat első sztárfellépője a kanadai Billy Talent lesz: a poszt-hardcore-ban, alternatív rockban és punkban egyaránt otthonos és elismert együttes a 2010-es Sziget fesztiválos koncertje után február 4-én az A38 hajón játszik.

Három nappal később Slash, a Guns N' Roses amerikai exgitárosa zenél a Papp László Budapest Sportarénában, február 9-én a japán instrumentális rockcsapat, a Mono látható és hallható az A38-on, akárcsak ugyanott 13-án a dán Raveonettes, 26-án pedig a kanadai Crystal Castles.

A magyar rockzene történetének egyik legfontosabb zenekara, a Locomotiv GT február 15-én és 16-án öt és fél év szünet után áll színpadra az Arénában, ahol eddig még nem játszott. A zenekar 1971-ben alakult, 13 stúdióalbumot készített, a jelenlegi felállás 1976-ban alakult ki: Presser Gábor (billentyűs hangszerek, ének), Karácsony János (gitár, ének), Somló Tamás (basszusgitár, szaxofon, ének), Solti János (dob).

Március 2-án Natacha Atlas, az elképesztő hangú egyiptomi-belga-brit énekesnő is az A38-on lép fel. A nyugati és keleti zenék és kulturális hatások összeolvasztásának világhírű képviselője korábban a Transglobal Underground énekese volt. 2011-ben már járt Magyarországon az ABBA The Show című produkció, amely a három évtizede feloszlott svéd popcsapat dalai előtt tiszteleg - 2013-ban március 7-én újra az Arénában. Másnap a Mumford & Sons brit folkcsapat játszik a PeCsa Music Hallban, 19-én a német power metál két óriása, a Helloween és a Gamma Ray ad koncertet ugyanott.

Március 25-én szóló pályafutása első turnéján az Arénában is zenél Mick Hucknall, az ismert brit soul-pop együttes, a Simply Red énekese, aki 2009 nyarán a Simply Red búcsúturnéja keretében a Kapcsolat koncerten mintegy 200 ezer ember előtt lépett fel. Április 6-án a Vaya Con Dios lép magyar közönség elé: a belga énekesnő búcsúkoncert-sorozatán érinti az Arénát.

Másnap Steve Lukather, a Magyarországra szinte hazajáró gitáros, a Toto egykori tagja zenél a PeCsában, április 14-én Zorán koncertje ígérkezik emlékezetesnek a Müpában, a hónap utolsó napján, 30-án pedig az extrém metál egyik királya, a svéd Meshuggah fog zúzni az A38-on.

A Depeche Mode 2010-es budapesti koncertje (Fotó: MTI)


Az olasz énekes, Eros Ramazzotti május 8-án lesz látható és hallható az Arénában, az utolsó tavaszi hónap legnagyobb zenei eseménye azonban minden bizonnyal a Depeche Mode koncertje lesz a Puskás Ferenc Stadionban május 25-én. Dave Gahan, Martin Gore és Andy Fletcher 25 európai országban összesen 34 koncertet ad jövőre márciusban megjelenő új albumának dalaiból, az előzetes becslések szerint mintegy 1.5 millió néző előtt.

Június 22-én lép az Aréna színpadára Mark Knopfler, a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb zenekara, a Dire Straits volt frontembere, aki 2010-es magyarországi koncertje után három évvel jön ismét Magyarországra, hogy idén ősszel megjelent albumát, a Privateeringet népszerűsítse. A 2013-es fesztiválszezon már bejelentett fellépői közé tartozik például a Los Angeles-i nu metál színtér oszlopos tagja, a Coal Chamber, valamint a Down, amelyek a június 24. és 30. közötti Hegyalja Fesztivál legnagyobb sztárjai lesznek.

A soproni VOLT Fesztivál nyitónapján, július 3-án a kaliforniai stoner rock alapcsapata, a Josh Homme által vezetett Queens of the Stone Age, valamint a szintén amerikai Thirty Seconds To Mars is zenél, utóbbi 2011-ben 25 ezer ember előtt adott koncertet a VOLT-on és headliner volt a tavalyi Szigeten is.

A hard rock élő legendája, a jövő tavaszra új albumot ígérő brit Deep Purple augusztus 3-án a Fehérvári Zenei Napok (FEZEN) sztárfellépője lesz. A Deep Purple 2013-ban lesz 45 éves, az eddig 100 millió lemezt eladott együttesben jelenleg Ian Gillan énekes, Ian Paice dobos, Roger Glover basszusgitáros, Steve Morse gitáros és Don Airey billentyűs játszik, ez a formáció koncertezett Budapesten legutóbb 2010-ben a StarGarden fesztiválon. Jon Lord, a Deep Purple egykori billentyűse idén hunyt el.

A 2013 augusztusi Sziget fesztivál legnagyobb dobása lehet a britpop stílus történetének egyik legfontosabb csapata, a Blur. A Damon Albarn által vezetett, az idei Brit Awards gálán életműdíjat kapott zenekar először fog Magyarországon koncertet adni.

Két év után jövő nyáron újra élőben hallhatja a magyar közönség Roger Waters, a Pink Floyd egykori alapítója előadásában a The Wall (A Fal) című, 1979-ben megjelent legendás duplaalbum anyagát. A brit zenész európai turnéja keretében 2013 augusztus 25-én lép fel a Puskás Ferenc Stadionban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.