Zenei karrierje 30 éve töretlen

Így kerek: 50 éves Dave Gahan, a Depeche Mode énekese

Május 9-én ünnepli ötvenedik születésnapját Dave Gahan, a Depeche Mode együttes énekese. A zenekar több mint százmillió lemezt adott el világszerte, ezzel a könnyűzene történetének egyik legsikeresebb és legnépszerűbb formációja.

2012.05.09 10:29MTI

A munkáscsaládból származó Dave Gahan az essexi Basildonban nőtt fel. Az iskolát tizenhat évesen hagyta abba, ezután volt egyebek között üdítőital-árus, zöldséges, benzinkutas, építőmunkás és kirakatrendező. Sorsa 1980-ban fordult jobbra, amikor az előző évben egy helyi garázsban megalakult Composition of Sound elnevezésű csapat tagja lett.

Ebben az együttesben Vince Clarke, Andy Fletcher és Martin Gore zenélt, Gahan csatlakozása után fazont váltottak: felvették a francia divatlapból kinézett Depeche Mode nevet, a szintetizátorokat és a dobgépet kivéve pedig minden hangszert sutba vágtak.

Az énekes jellegzetes hangjának nagy szerepe volt abban, hogy új stílus kezdődött az elektronikus zenében.

Dave Gahan a 2009-es budapesti koncerten (Fotó: MTI)

Első kislemezükre szinte senki sem figyelt, a második már kicsit nagyobb feltűnést keltett, a harmadik pedig "robbantott". A dalszerzésért felelős Vince Clarke azonban az első lemez (Speak & Spell, 1981) után távozott, és az együttes máris válságba került.

Megoldásként Martin Gore lett a dalszerző, a szintipop helyébe a sötét, monoton hangzás lépett. Az Alan Wilderrel kiegészült Depeche Mode 1981 és 85 között 15 slágerlistás kislemezt készített, a ma már klasszikusnak számító stúdióalbumaik, a Some Great Reward (1984), Black Celebration (1986), a Music for the Masses (1987) és a Violator (1990) milliós példányszámban keltek el világszerte.

A Depeche Mode szupersztár lett, az idők változását jól mutatja, hogy amikor 1985-ben először jártak Magyarországon (a Volán-pályán léptek fel), alig telt meg a koncert helyszíne, három évvel később viszont (dupla koncert a Budapest Sportcsarnokban) fekete ruhás rajongók tömege táborozott szállodájuk előtt.

A Depeche Mode ma is tekintélyes hazai rajongótáborral rendelkezik, Budapesten 1993-ban, 2001-ben, 2006-ban, 2009-ben és 2010-ben is játszottak.

A Depeche Mode zenéje a nyolcvanas években a csilingelő melódiák felől a sötétebb, nem egyszer ipari zajokkal is súlyosbított hangzás felé tolódott el. Szövegeikben elválaszthatatlanul keveredett a szerelem és a szex, a vallás és a manipuláció, az unalom és a hatalom. Nevezték őket "a komorság kereskedőinek", ők azonban azt állították, csak realistábbak és ezért depressziósabbak lettek, mint voltak.

A kilencvenes évek elején váratlanul egy rockos hangzású lemezt készítettek. Az 1993-as Songs of Faith and Devotion a lista első helyén nyitott, ám már mutatkoztak a szétesés jelei: Alan Wilder otthagyta a többieket, nem sokkal később Dave Gahan kísérelt meg öngyilkosságot.

Az énekes, aki ekkoriban hosszú hajat és szakállt viselt, akár több születésnapot is ünnepelhetne, hiszen a kilencvenes évek közepén többször is a halálból hozták vissza, amikor túl sok heroint vett be. Mindez az együttesnek sem tett jót, négy év hallgatásra kényszerültek, miközben Gahan egy klinikán küzdött szenvedélyével.

A Depeche Mode-nak végül sikerült visszakapaszkodni. Az immár trió felállásban készült 1997-es Ultra című lemez tarolt, az ezt követő turné során is mindenhol telt ház előtt léptek fel. Újabb négyéves szünet után adtak ki új lemezt, az Excitert, majd Gahan szólóban próbálkozott: sötét és fojtogató hangulatú Paper Monsters című lemezével 2003. június 23-án a Papp László Budapest Sportarénában turnézott.

Végül kibékült társaival és 2005-ben megjelent a Depeche Mode sorban tizenegyedik lemeze. A Playing the Angel 18 országban vezette a listát és 20 országban lett arany vagy platinalemez, az albumot népszerűsítő turnét két és félmillió ember látta világszerte. Az együttes 2009-ben adott ki új lemezt, tavaly pedig egy remix-albummal hallattak magukról.

Gahant, aki 2007-ben újabb szólólemezzel jelentkezett, három éve ismét meglegyintette a halál szele: turné közben fedezték fel rákbetegségét, de műtétje után nem sokkal ismét a színpadon állt. Napjainkban stúdióban dolgozik társaival, a Depeche Mode tizenharmadik albumának megjelenését a jövő év elejére ígérik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.