Füstölt, fűszeres kolbászféle

A kulent népszerűsítik magyar és horvát Baranyában

A helyi termékek, azon belül a jellegzetes alakú füstölt, fűszeres kolbászféleség, a kulen népszerűsítésébe kezdtek magyar és horvát Baranyában a napokban, hogy e gasztronómiai különlegesség készítésének és fogyasztásának hagyományait átörökítsék a fiatalabb generációkra.

2013.02.15 20:29MTI

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a horvátországi jagodnjaki járással közösen indított, mintegy 106 ezer eurós, főként európai uniós pályázati forrásból finanszírozott, egy évig tartó projekt keretében adatbázist állítanak össze a helyi termelőkről, elkészítik a Dráva menti gasztronómiai fesztiválok naptárát, marketingkiadványokat, gasztrotérképet és receptfüzetet jelentetnek meg. 

Hozzátették: a kulen készítésének technológiai hátteréről Horvátországban, a helyi termékek érzékszervi vizsgálata és turisztikai menedzselése témájában Magyarországon tartanak szakmai továbbképzéseket. 

A határon átnyúló együttműködés résztvevői kitelepülnek a Pécsi Utazás Kiállításra, a 2013-as Kulinijadára, az Orfűi Gasztronómiai Fesztiválra és a Fekedi Stifolder Fesztiválra is. Az érdeklődőknek hat alkalommal gasztroklubot szerveznek, amelyeken mindig egy-egy helyi terméket mutatnak be különböző borokkal párosítva. 

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület kitért arra, hogy a jagodnjaki kulentermelők távlati célja egy kulenklaszter létrehozása a magyar egyesület szakmai segítségével. A kulentermelők azt szeretnék, hogy külön védjegy és minőségbiztosítási rendszer kidolgozásával támogassák ezen élelmiszer minőségi előállítását, s elismerjék készítőit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.