A mi Kubánk, a mi konyhánk címmel

Karibi gasztrokulturális kalauz Gombos Edinától

Először jelenik meg magyar nyelven kubai szakácskönyv: Gombos Edina és kubai származású férje, Alberto Costafreda A mi Kubánk, a mi konyhánk című gasztrokulturális kalauza 59 recept mellett számos fotón és történeten keresztül hozza közel az olvasóhoz a karibi ország hangulatát.

2012.12.02 14:08MTI

Műfajilag nehéz a kötetet besorolni, mert nemcsak receptek gyűjteménye, hanem egyfajta kulturális-gasztronómiai ismertető is. Minden benne van, amire Kubával kapcsolatban a magyarok általában kíváncsiak: zene, tánc, szivarok, régi autók, azaz a kubai hangulat, rengeteg fotó, és helyet kaptak személyes történetek, emlékek is - mondta Gombos Edina az MTI-nek.
   
A Partvonal Kiadó által a napokban megjelentetett gasztrokalauz csaknem 150 oldalon 59 főétel, leves, halétel, köret, saláta, vendégváró falat, desszert, koktél és frissítő receptjét tartalmazza. Az olvasó megtudhatja, hogyan készül például a fricasé de pollo (zöldcitromos csirkepörkölt), a sopa de chícharos (sütőtökös zöldborsóleves), a frituras de malanga (malangatócsni), a fufú de plátano (szalonnás banánpüré), a pudín de pan (likőrös kenyérpuding) vagy a daiquiri, a cuba libre, a mojito és a kubai kávé.
   
"Ezeknek az ételeknek a készítését Kubában tanultam meg, Alberto édesapja és nagymamája mellett. Kezdődött néhány fogással, de aztán szenvedéllyé vált, és most már az itteni barátaink is gyakran kérik, hogy főzzek kubai ételeket" - mondta a szerző.
   
Gombos Edina hozzátette, a kötet megírására férje inspirálta, aki megkérdezte tőle: ha már ennyi kubai ételt el tud készíteni, miért nem írnak egy kubai szakácskönyvet?
   
A kubai konyhának más az ízvilága, de azért sokkal közelebb áll a magyarhoz, mint például a kínai. Számos magyarhoz hasonló ételük van, csak ők némileg másként készítik el ezeket: a gulyáslevesbe kerül sütőtök, az oldalashoz citrusos szósz, a marhapörköltet pedig paprikás helyett paradicsomos alapon főzik - szólt a szigetország konyhájának sajátosságairól.
   
Mint a szerző megjegyezte, akad néhány különleges alapanyag, amely nehezebben beszerezhető Magyarországon - ilyen a yucca, a zöld főzőbanán, az édesburgonya, a malanga vagy az apró szemű kubai feketebab -, de ezekhez is hozzá lehet már jutni; a hazai lelőhelyeket a kötet is jelzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.