20. születésnapját ünnepelte a Lámpás

Képek - Gasztroguruk és sztárszakácsok főztek a fogyatékosokkal

Egész napos programsorozattal ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány. Benke Laci bácsi jó szívvel készült a közös főzésre a fogyatékos fiatalokkal, mint mondta: az alapanyagok közül a fiatalok mosolya volt a legfontosabb fűszer a vacsorához.

Sztárszakácsok főztek a Lámpás 92 Alapítvány szülinapján képgaléria

2012.10.05 17:29ma.hu

Immáron húsz éve dolgozik aktívan a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány azért, hogy (elsősorban értelmi) fogyatékos fiatal felnőttek számára személyre szabott, egyedi lakhatási és foglalkoztatási lehetőségeket dolgozzon ki.

Az alapítvány két napos rendezvénysorozattal készült ennek a húsz évnek az ünneplésére az ÉTA-val (Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége) közösen, utóbbi idén a 15. születésnapját ünnepelte.

Az ünnepség szeptember 28-án egy koncerttel egybekötött hálaadó szentmisével vette kezdetét a váci Székesegyházban, Dr. Beer Miklós Váci megyéspüspök celebrálásával, másnap pedig Taksonyba várták az ünnepelni vágyókat.

Ez utóbbi igazán izgalmas programnak ígérkezett mindazok számára, akiket a gasztronómiai élvezetek nem hagynak hidegen. Csoportokra bontva „versenyfőzésbe” kezdtek a fogyatékos fiatalok a sztárszakácsokkal és olyan közszereplőkkel, akiket nem lehet a gasztronómia világától elválasztani. Ízelítőképpen: csapatvezetőként vett részt Benke László olimpiai bajnok mesterszakács és mestercukrász, Sági Szilárd gasztrokibic, valamint Rákóczi Ferenc rádiós és televíziós műsorvezető, a gasztronómia nagy tisztelője és élvezője.

Fotó: Lámpás 92 Alapítvány - A galériához KATT a képre!


Minek a hit, a tudás, ha nem adjuk át a jövő nemzedékének?” - válaszolta Benke Laci bácsi arra a kérdésre, miért fontos számára ifjúsági rendezvényeken részt venni. „Mindegy, hogy ép, vagy fogyatékos fiatalról van szó, a mi jövőnk az ő kezükben van.

Laci bácsi szerint ezzel a közös főzéssel mindenki győztesnek érezheti magát, és a legnagyobb élmény - a finom ételek elfogyasztása mellett - a fogyatékos fiatalok arcán látható mosoly volt alkotás közben.

Rákóczi Feri véleménye szerint „egy átlagos ember a neveltetéséből adódóan nem igazán tud mit kezdeni egy sérült emberrel – legyen szellemi vagy testi fogyatékos –, pedig más attitűdöt nem kell alkalmazni, mint a szeretet gyakorlását, kifejezését. Ezt a szeretetet és törődést több mint 100 százalékosan visszaadják ezek a gyerekek. Merjünk odamenni a fogyatékos emberekhez! Remekül éreztük magunkat, és nem kellett hozzá más, mint néhány bogrács paprikás krumpli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.