Pusztulás fenyegeti a hadvezér nyughelyét

Russell Crowe kampányol a Gladiátor sírjáért

Felhívást tett közzé annak a római kori hadvezér sírjának megóvására Russell Crowe, aki a Gladiátor című film főszereplőjének karakterét ihlette. Az ausztrál színész ezért a szerepért kapott Oscar-díjat.

2012.12.20 08:29MTI

Marcus Nonius Macrinus nyughelyét 2008-ban fedezték fel, a sírt azonban pusztulás fenyegeti, mert a gazdasági nehézségek miatt nincs pénz a megóvására. Mindez Daniela Rossi, a sírt megtaláló régész szerint "hihetetlenül szomorú", mert a hadvezér nyughelye lenyűgöző. Becslések szerint kétmillió euróra lenne szükség, hogy a Róma-közeli régészeti örökséget megvédjék a légszennyezéstől és a jégtől, amely télen fenyegeti.

Fotó: MTI


Russell Crowe, aki 2000-ben a legjobb férfi főszereplő kategóriájában Oscar-díjat kapott a Gladiátor című filmben nyújtott alakításáért, felhívásával a római kultúrával foglalkozó amerikai intézet internetes kampányát követte, az intézmény ugyanis már korábban kiállt a sír megóvása mellett. A hadvezért sírjának restaurálására gyűjtés indult, ez jelenleg 700 ezer eurónál jár.

Olaszországban a gazdasági válság miatt a kormányzat jelentősen lefaragott a kulturális költségvetésből, a régészeti örökség megóvására fordítható összeg 20 százalékkal csökkent. A döntés olyan emlékhelyeket is sújt, mint a Colosseum és Pompeji.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.