Fellépés előtt

Psy bocsánatot kért korábbi Amerika-ellenes dalaiért

Egyesült államokbeli fellépése előtt bocsánatot kért évekkel ezelőtti durva Amerika-ellenes dalszövegeiért Psy dél-koreai szupersztár, akinek Gangnam Style című videoklipje minden idők legsikeresebb videója lett az interneten.

2012.12.09 20:29MTI

Az Egyesült Államokban vasárnap veszik fel a Karácsony Washingtonban című ünnepi jótékonysági koncertet, amelyre jelenlétét ígérte Barack Obama elnök és családja is; a műsort december 21-én sugározzák amerikai tévétársaságok. Az est szervezői megerősítették szombaton, hogy a botrány ellenére Psy fellép a washingtoni koncerten. 

Az amerikai médiában két nappal a koncert előtt, pénteken láttak napvilágot információk arról, hogy a 34 éves énekes évekkel ezelőtti fellépésein durva Amerika-ellenes kirohanásokat tett, egy alkalommal például amerikai katonák és családtagjaik megkínzására és megölésére buzdított.
 
Az énekes 2002-ben egy harckocsi-utánzatot zúzott szét a színpadon, tiltakozásul amerikai katonák dél-koreai jelenléte és két dél-koreai diáklány amerikai harckocsi általi halálra gázolása ellen. Két évvel később "az iraki foglyokat megkínzó jenkik" megölésére buzdított. "Öljétek meg a lányaikat, anyjukat, menyüket, apjukat, öljétek meg őket mind lassan és fájdalmasan" - énekelte a rapper egy koncerten nem sokkal azután, hogy iszlám fegyveresek lefejeztek Irakban egy dél-koreai misszionáriust. Psy ily módon tiltakozott az ellen, hogy Dél-Korea támogatta Irak katonai intervencióját. 

Az időközben nemzetközi szenzációvá, szupersztárrá vált énekes pénteken mélységes sajnálkozását fejezte ki a szavai által okozott fájdalomért, és azt mondta, egykori megnyilvánulásai az iraki háborúra és a diáklányok halálára adott "mély érzelmi reakciók" voltak, és beleilleszkedtek az akkori általános háborúellenes közhangulatba. 

Psy azt mondta, ma már megérti azt az áldozatot, amelyet amerikai katonák a szabadság és demokrácia védelme érdekében hoznak hazájában és szerte a világban. Az énekes a közelmúltban több alkalommal is fellépett amerikai katonák előtt, akik - reméli - a többi amerikaival együtt elfogadják a bocsánatkérését. Öt hónap alatt a Gangnam Style lett a legnézettebb videó a YouTube videómegosztó portálon: 906 milliószor töltötték le, ami történelmi rekord.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.