Anthony Perkins a Psycho főszereplője volt

80 éves lenne a filmtörténelem legismertebb pszichopata gyilkosa

Nyolcvanéves lenne április 4-én Anthony Perkins, akire számos szerepe ellenére mindenki elsősorban mint a Psycho című Hitchcock-film pszichopata gyilkosa emlékezik.

2012.04.04 08:29MTI

Anthony Perkins korán eldöntötte, hogy színész apja nyomdokaiba lép: mint később nyilatkozta, nem akart önmaga lenni, viszont nagyon jól érezte magát valaki másként. A jó megjelenésű és tehetséges fiatalember alig húszévesen A színésznő című filmben Spencer Tracy oldalán mutatkozhatott be.

A szerepért színi tanulmányait is félbehagyta, sikerei csúcsán, két évtizeddel később mégis átvehette diplomáját. Hollywood világa nem vonzotta, így visszatért New Yorkba és a Broadway deszkáira.

Peter Shaffer Equus című darabjában először a fiút játszotta, idővel Richard Burtontől ő vette át a pszichiáter szerepét. Az énekesi karrier esélye is megcsillant előtte, 1957-ben egy kislemeze felkerült a slágerlistára és 1956-ban szerződtette az Elvist is foglalkoztató RCA lemezcég. Perkinst azonban nem sokkal később a Szemben az erőszakkal című világháborús dráma mellékszereplőjeként Oscar-díjra jelölték, és ő végleg a színészet mellett döntött.

Ekkoriban szégyenlős, töprengő és szelíd fiatalembereket játszott, ezért is ért mindenkit váratlanul, amikor elvállalta a borzongatás nagymestere, Alfred Hitchcock által rendezett Psycho főszerepét.

Fotó: MTI Archív

A film az egész filmtörténet egyik leghíresebb és legrémisztőbb jelenetével kezdődik: a Perkins által játszott Norman Bates a nézők legnagyobb meglepetésére már az első percekben megöli a zuhanyozó (és főszereplőnek gondolt) Janet Leigh-t.

A mindössze kétperces, 78 vágásból álló és 70 kameraállásból felvett jelenetet egy hétig forgatták és annak ellenére vérfagyasztó, hogy a kés nem is érinti a nő testét, csak a függöny mögött érzékelhető, ahogy újra és újra lesújt. (A színésznő állítása szerint életében soha többé nem zuhanyozott, csak kádban mert fürödni.)

A pszichopata, halott anyja ruháiba öltözve gyilkoló moteltulajdonos, Norman Bates kísértetétől Perkins hátralévő életében már nem tudott megszabadulni. Szerepajánlatainak többsége elmebeteg gonosztevőkre szólt, és ő - karrierje kárára, bankszámlája javára - ezek egy részét el is vállalta.

Mindeközben jutott ideje és ereje maradandó értékű alakításokra is, ilyen volt a Francoise Sagan-regényből íródott Szereti ön Brahmsot? című film, amelyben fiatal ügyvédként az Ingrid Bergman által játszott idősebb nőbe szeret bele. A Phaedra című filmben Melina Mercouri és Raf Valone partnere volt, és Orson Welles őt kérte fel a Franz Kafka nyomán készült A per főszerepére.

Szerepelt az Agatha Christie krimijéből készült, még a mellékszerepekben is sztárokat felvonultató Gyilkosság az Orient-expresszen című angol filmben is. Perkins pályája utolsó évtizedében legnagyobb sikeréhez kanyarodott vissza: 1983-ban elvállalta a Psycho második, 1987-ben harmadik, 1991-ben negyedik részét is, e folytatások színvonala egyenletesen hanyatló tendenciát mutat, a negyedik részt moziban már be sem mutatták, csak a tévében vetítették.

Perkins 1990-ben Budapesten is forgatott Hámori András A sötétség lánya című, Romániában játszódó vámpírfilmjében. A homoszexuális hajlamaival egész életében viaskodó színész ekkor már tudatában volt annak, hogy szervezetében megtalálható az AIDS betegséget okozó HIV vírus.

Fertőzöttségének tényét 1990-ben hozta nyilvánosságra, a kór 1992. szeptember 12-én végzett vele, ő lett az AIDS egyik legismertebb áldozata. Özvegyének élete is tragikus véget ért: 2001. szeptember 11-én (egy nappal férje halálának évfordulója előtt) azon a repülőgépen ült, amelyet terroristák a Világkereskedelmi Központba vezettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.