Fehér Balázs nem riad meg a tűtől

Vérét adta a Carbonfools énekese a jó ügyért

Vérhiány jelenleg nem fenyeget, de fontos a folyamatos vérellátás - emlékeztetett a Vöröskereszt a Véradás Napján. A felhíváshoz egy népszerű énekes is csatlakozott.

2012.11.28 10:29ma.hu / WEBbeteg

Vért adni nemcsak a Véradók Napján lehet, egész évben szükség van az önkéntesekre - mondták november 27. alkalmából az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai. Nagy szomorúságukra kevés a fiatal véradó, pedig szükség lenne a véradók utánpótlására, épp ezért állt a nemes cél mellé Fehér Balázs, a Carbonfools együttes énekese is.

Fotó: WEBbeteg


"Minden jó ügy mellé szívesen állok, és a véradás különösen ilyen" - árulta el a WEBbetegnek a híresség, miközben minden rajongóját arra biztatja, hogy ne féljenek a folyamattól. Az OVSZ tájékoztatása szerint évente mintegy 430 ezer egységnyi vérre van szükség, amely véradónként 4,5 decit jelent. Ezt a szervezet legkésőbb 56 nap alatt újratermeli, a vér egyes alkotóelemeit már akár néhány óra alatt, a teljes regenerálódást követően pedig újra részt lehet venni a véradáson, bár azt is hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a férfiak évente legfeljebb 5, a nők pedig 3 alkalommal mehetnek "csapolásra", ahogyan azt a rutinos véradók tréfásan nevezik.

Balázs segítségével arra is választ kaptunk, hogy az ország szinte bármely pontjáról könnyedén elérhetők olyan központok, ahol szakszerűen veszik le és tárolják a vért, így aki elszánta magát, csak néhány egészségügyi előírásnak kell megfelelnie és máris hozzájárulhat számtalan beteg ember gyógyulásához. "A legjobb az egészben, hogy közben az én egészségemet is folyamatosan ellenőrzik, hisz a levett vér különösen szigorú ellenőrzésen megy át" - mondta lelkesen az egyik donor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.