Vizsgálatot ígértek

Tüntetés Írországban a terhes indiai nő halála miatt

Mintegy tízezren tüntettek szombaton az ír fővárosban amiatt, hogy egy indiai nő meghalt egy galwayi kórházban, rendellenes terhességben.

2012.11.18 07:51MTI

Elképzelhető, hogy ha korábban végzik el a művi terhességmegszakítást, akkor meg lehetett volna menteni.

A tüntetők egyperces néma főhajtással emlékeztek a 31 éves Savita Halappanavarra.

Jóllehet az orvosok kezdődő vetélést diagnosztizáltak nála, a művi terhességmegszakítást a törvényre hivatkozva megtagadták, mert a 17 hetes magzatnak még volt szívverése. Csak amikor leállt a szív, hajtották végre az abortuszt, de az asszonynál időközben vérmérgezés lépett fel, amelynek következtében három nap múlva meghalt.

A szombati tüntetés radikálisabb résztvevői törvényváltoztatást követeltek. Éjszaka gyertyás virrasztást tartottak Enda Kenny miniszterelnök hivatala előtt. Galwayban is volt egy hasonló, több száz fős tüntetés.

A kormány csütörtökön "független" és "minden részletre kiterjedő" vizsgálatot ígért az ügyben.

Írországban az alkotmány tiltja az abortuszt. Egy 1992-es legfelsőbb bírósági döntés értelmében azonban végrehajtható, ha az anya élete veszélyben forog, vagy félő, hogy a terhes nő öngyilkosságot kísérelne meg. Ezt a döntést azonban öt egymást követő kormány sem ültette át törvénybe.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2010-ben figyelmeztette Dublint, dolgozza át az abortusz szabályozását. Áprilisban az ír parlament elutasította a szocialistáknak azt az indítványát, hogy az anya egészségének veszélyeztetése esetén engedélyezhető legyen az abortusz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.