Írországban megint téma lett

Egy elvetélő nő halála ismét felújította az abortusz-vitát

Írországban meghalt egy nő terhessége 17. hetében, mert az orvosok nem voltak hajlandóak művi terhesség-megszakítást végezni, arra hivatkozva, hogy katolikus vallásúak. Az eset ismét felújította az abortusz-vitát a szigetországban.

2012.11.14 22:26MTI

Az ír média szerdán adott hírt arról, hogy egy indiai nő hátfájdalmakkal jelentkezett október végén Galway egyetemi kórházában. Jóllehet az orvosok kezdődő vetélést diagnosztizáltak, a művi terhesség-megszakítást megtagadták, mert a 17 hetes magzatnak még volt szívverése. Csak amikor leállt a szív, hajtották végre az abortuszt, azonban a 31 éves asszonynál időközben vérmérgezés lépett fel, amelynek következtében három nap múlva meghalt.

Az Irish Times idézi az Indiába visszatért férjet, aki elmondta, hogy fogorvos felesége többször is kérte a kórház nőgyógyászait a magzat elhajtására, de megtagadták a kérés teljesítését, arra hivatkozva, hogy "ez egy katolikus ország". A hindu vallású nő erre így felelt: "Én nem vagyok se ír, se katolikus". A válasz mindig ugyanaz volt: nem tudunk segíteni...

Írországban az alkotmány tiltja az abortuszt. Egy 1992-es legfelső bírósági döntés értelmében azonban végrehajtható, ha az anya élete veszélyben forog vagy félő, hogy a terhes nő öngyilkosságot kísérelne. Ezt a döntést azonban öt egymást követő kormány sem ültette át törvénybe.

Sok ír nő - évente mintegy 4000 - Nagy-Britanniában végezteti el a terhesség-megszakítást, ahol ez 1967 óta legális. De ezzel a lehetőséggel nem élhetnek a hirtelen megbetegedő nők.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2010-ben figyelmeztette Dublint, dolgozza át az abortusz szabályozását. Áprilisban az ír parlament elutasított a szocialisták indítványát, hogy az anya egészségének veszélyeztetése esetén engedélyezhető legyen az abortusz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.