"A komédia legrégebben hivatalban lévő királya"

Életműdíjjal ismerik el Mel Brooks filmrendezőt

Életműdíjat kap Mel Brooks filmrendezői, színészi, produceri és szerzői munkásságáért az Amerikai Filmintézettől, az indoklás szerint elsősorban a vígjátékokkal érdemelte ki az elismerést.

2012.10.08 08:29MTI

"Mel Brooks a komédia legrégebben 'hivatalban lévő' királya Amerikában" - indokolta a döntést Howard Stringer, az American Film Institute (AFI) elnöke. A filmes szervezet életműdíját korábban olyan sztárok vehették át, mint Barbra Streisand, Clint Eastwood, Kirk Douglas és Tom Hanks.

Az Oscar-díjas Mel Brooks jövő júniusban veheti át a rangos filmes elismerést. A 86 éves rendező, színész és producer főként filmparódiáiról és komikus alkotásairól ismert. Egyike annak a 14 alkotónak, aki megkapta az Emmy-, a Grammy-, az Oscar- és a Tony-díjat. Három filmjét választotta be az Amerikai Filmintézet minden idők 100 legjobb amerikai filmvígjátéka közé: a Fényes nyergeket, a Producereket és A fiatal Frankensteint.

A kelet-európai származású, de már Amerikában született Mel Brooks 1964-ben kapta első Oscarját A kritikus című rövidfilmért. Négy évvel később tarthatta újra kezében az aranyszobrocskát, ezúttal a Producerek című film forgatókönyvéért kapott Oscar-díjat. A filmből nagy sikerű musical is készült, amelyet 2001-ben játszottak először a Broadwayn, a darab összesen 12 Tony-díjat söpört be. A Producereket 2006 júniusában mutatták be a Madách Színházban.

Mel Brooks az 1970-es években western- és horrorfilmekkel is próbálkozott, 1987-es Űrgolyhók (Spaceballs) című filmje pedig sci-fi vígjáték volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.