Jó kávéfőző és megfelelő csésze is kell

Készítsünk otthon tökéletes eszpresszót!

Az eszpresszó több mint egy erős kávé. Egy elixír, egy élmény, ami ugyan csak néhány kortyból áll, mégis sokáig megmarad.

2012.06.19 06:45ma.hu

Az igazi eszpresszót rajongóknak elkészíteni, a tökéletes csésze kávé olyan művészet, aminek elsajátításához ügyesség, idő és gyakorlat kell – vélik a szakértől.

Kezdjük a jó kávéval és a tiszta friss vízzel
Mint minden recept esetében a végeredmény csak annyira lesz jó, mint a hozzávalók minősége. A kávébaboknak minél frissebbnek kell lenniük és közepesen pörköltnek, hogy megőrizzék a finom ízárnyalatokat. A víznek tisztának, frissnek és szagtalannak kell lenni, és nem lehet se túl lágy, se túl kemény.

Őröljük megfelelően
A babokat finom porrá kell őrölni, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a vízzel, ugyanakkor nem túl finomra, nehogy tömörítés után túl sűrű legyen és a víz ne tudjon kényelmesen átfolyni rajta. Függően a kávéfőzőnktől és attól hogyan szeretjük, az őrlemény finomságának valahol a kristálycukor és a liszt között kell elhelyezkednie. A hozzáértők azt javasolják, a darálást érdemes egy profira bízni, a legjobb eredmény elérésének érdekében.

Tömörítsük egyenletesen
A tömörítés biztosítja, hogy a víz a teljes felületen átfolyjon ne csak egyes szakaszokon. A tömörítéshez tegyük a kávét a filterbe, simítsuk el, majd a tömörítőt egyenesen lefelé tartva nyomjuk rá a kávéra, majd a végén egy határozott csavarással biztosítsuk, hogy egy szem se menjen veszendőbe. Ezután helyezzük egyenes a kávéfőzőbe. Ennek a módszernek finom, egyenletes állagot kell biztosítania, lyukak vagy dudorok nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a filter pontosan illeszkedjen a géphez, különben a víz elfolyik mellette.

A hőmérséklet fontos
Az ideális vízhőmérséklet az eszpresszó főzéséhez 87-96 fok vagy éppen a forráspont alatt egy kicsivel. Ha túl forró, a kávé keserű és megégett ízű lesz, de ha túl hideg, akkor gyenge és ízetlen.

Főzzük gyorsan
A jó eszpresszó gyorsan kifolyik, nem több mint 20-30 másodperc alatt. A szakértők szerint, ha tovább tart, akkor ‘túlfolyatásról’ beszélünk és éppen a kávé legjobb részeit veszítjük el.

Szolgáljuk fel és fogyasszuk el azonnal
Ne várjunk, ne hagyjuk az eszpresszót kihűlni, ne vesztegessük az időt trécseléssel. Az eszpresszó akkor a legjobb, ha azon frissiben és forrón fogyasztjuk, különben meggyengül, megkeseredik és elveszíti habos állagát.

Van néhány alapelv az eszpresszó elkészítéséhez, és noha nem egyszerű otthon a tökéletes csészével elkészíteni, gyakorlással és türelemmel nem lehetetlen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.