Hogyan született az évszázad egyik nagy dala?

"McCartney a vécén kezdte dúdolgatni a Yesterdayt..."

Hangoskönyvet ad ki Tony Sheridan, aki többek közt a Beatles együttessel is sokáig együtt dolgozott. Nem csoda, hogy a sztorik közt a Yesterday című dal születésének körülményei is felbukkannak.

2012.06.08 16:29MTI

"Barátnője, Jane Asher londoni lakásában 1964 egyik éjjelén McCartney megálmodta az évszázad egyik nagy dalát. Reggel a vécén ülve kezdte el dúdolgatni a később világhírnévre szert tevő melódiát" - mondta el Tony Sheridan Kölnben. A történetet állítása szerint Paul McCartney személyesen mesélte el neki.

A The Beatles - Az audiostory című hangoskönyv angol kiadása június 8-tól elérhető, letölthető a Lübbe Audio kiadónál.

Az első szövegváltozatban a dal még a Scrambled Eggs (Rántotta) címet viselte - Sheridan feltételezése szerint McCartney barátnője éppen azt készített reggelire, ezért választotta a basszusgitáros ezt a munkacímet. Később megváltoztatta, a yesterday szóra ugyanis könnyebben talált rímeket.

McCartney korábban mindig csak annyit árult el a dal keletkezéséről, hogy megálmodta a Yesterday dallamát.

Sheridan részt vett a Beatles első hivatalos felvételeinek elkészítésében. A zenekar aztán több dalában kísérte őt The Beat Brothers néven. Legnagyobb közös slágerük My Bonnie címmel jelent meg 1961-ben. A zenész a Beatles sikereinek beindulása után is tartotta a kapcsolatot a gombafejűekkel, gyakran ő szolgáltatta turnéjukon a bevezető műsort.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.