Ötödszörre nyerték meg a dalversenyt

Képek - Óriási fölénnyel Svédország győzött az Eurovízión

Immáron ötödik alkalommal szerezték meg a jogot a svédek a következő évi Eurovíziós Dalfesztivál megrendezésére, miután a mezőnyt messze elhagyva ért célba az őket képviselő Loreen. A magyar Compact Disco a 24. helyen végzett.

Pillanatok az 57. Eurovíziós Dalfesztiválból képgaléria

2012.05.27 10:29ma.hu / MTI

Kétszeresen is eufórikus hangulatba kerülhetett az 57. Eurovíziós Dalfesztiválon a svéd Loreen: először akkor, amikor elénekelte Euphoria című dalát, másodszor pedig akkor, amikor hivatalosan is kihirdették a pontok összesítésének felénél már erősen sejthető végeredményt. A kissé különc énekesnő hatalmas fölénnyel, összesen 372 ponttal szerezte meg az első helyet, ezzel 113 pontot vert rá a második helyezett orosz nagymamákra, akik 259 pontot gyűjtöttek, míg a harmadik helyre Szerbia delegáltja, Zeljki Joksimovic került 214 ponttal.

A magyar Compact Disco a 24. helyen végzett, 19 pontot gyűjtöttünk (Szlovákiától 8, Romániától 7, Szerbiától 2, Törökországtól és Moldovától pedig 1-1 pontot kaptunk). Ami a magyar szavazók pontjait illeti, a legtöbb adható pontszámot, 12-t tőlünk is a svédek kapták, 10 pontot adtunk a németeknek, 8-at Albániának, majd egyesével csökkenő pontot kapott Oroszország, Izland, Olaszország, Szerbia, Törökország, Moldova és Spanyolország.

Szavazni a hagyományoknak megfelelően csak más ország versenyzőire lehetett minden országból, majd az így összeálló sorrendben a 10-4. helyig 1-7-ig osztották ki a pontokat, az első három helyezett pedig minden országtól 12, 10 és 8 pontot kapott.

A 28 éves, marokkói berber származású svéd Loreennek 25 másik előadóval kellett összemérnie tehetségét - vagy inkább rajongótáborát - a szombat esti, Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban rendezett végső döntőn. A megmérettetést két elődöntő előzte meg, a Compact Disco az első fordulóban állt színpadra, ahonnan a szakmai zsűri és a nézők pontozása alapján a tizedik helyen jutott be a nagydöntőbe a Sound of our Heart című számukkal.

A svéd Loreen (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)


"Teljes szívemből köszönök minden támogatást azoknak, akik hittek bennem, Svédországnak pedig az esélyt, amit megkaptam az indulással" - mondta Loreen a döntőt követő sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, a döntő előtt próbált minél kevesebbet gondolni az előadására. Egy kérdése válaszolva felidézte, hogy a péntek esti főpróbán a produkció részét képező színpadi hóesésben véletlenül lenyelt egy hópelyhet, ami egy pillanatra gondot okozott számára, egyet köhögnie kellett, ami borzasztó érzés volt, de szerencsére gyorsan túllépett ezen.

A 2004-ben egy svédországi televíziós tehetségkutatón feltűnt Loreent már napokkal korábban a verseny legnagyobb esélyeseként emlegették, a Euphoria már a svéd és a finn slágerlistán is az első helyre került. Az énekesnő nagy átéléssel adta elő a popszámot, tánccal és performansszal kísérve.

A dalfesztivál történetében ötödször született svéd győzelem, az elsőt 1974-ban a később világhírűvé vált ABBA együttes aratta Waterloo című dalával. Az azeriek és a német eurovíziós stáb szervezése, a színpad, a látvány, a fény- és a hangtechnika egyaránt professzionális volt. A döntő alatt a zászlókat lobogtató rajongók ellepték a csarnokot, a sajtóközpontot és környékét.

A Magyarországot képviselő négytagú Compact Disco - Walkó Csaba (ének), Lotfi Begi (groove-ok, extra zenei sávok, effektek), Pál Gábor (billentyűs hangszerek) és Sándor Attila (basszusgitár) - másodikként lépett színpadra, közvetlenül az első előadó, a britek legendás veteránja, Engelbert Humperdinck után, aki egyébként rácáfolva minden várakozásra és sokaknak csalódást okozva végül csak 25. lett. A Sound of Our Hearts (Szíveink dallama) előadásában a színpadon Szakos Krisztián (gitár) és Wéber Helga (vokál) egészítette ki a csapatot.

"Amit a színpadon nyújtottunk, az szerintünk hibátlan volt. Úgy érezzük, hogy az itteni próbákon és előadásokon folyamatosan fejlődött a produkció, mindenki láthatta a mi 3 percünket, a teljes műsort és a szavazást is. Köszönjük azt a rengeteg szeretetet, amit Magyarországról kaptunk" - mondta Lotfi Begi és Walkó Csaba az MTI-nek a Compact Disco szerepléséről.

A finálé előtt a kifejezetten az Eurovíziós Dalfesztivál esélyeivel foglalkozó Europrediction 2012 közvéleménykutatása - szintén svéd győzelem mellett - még a kilencedik helyre várta Magyarországot. Wolf Kati tavaly Düsseldorfban 22. lett What About My Dreams (Szerelem, miért múlsz?) című dalával.

A Compact Disco énekese, Walkó Csaba (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)


Az éjszakai döntő látványos showműsorában több helyi híresség is fellépett, köztük volt például a Düsseldorfban tavaly győzedelmeskedő azeri duó, Ell & Nikki (Ell, vagyis Eldar Kasimov egyben a döntő egyik műsorvezetője is volt), és a Kristálycsarnokban vendégként jelen volt Lys Assia, az Eurovíziós Dalfesztivál első, 1956-os svájci győztese is.

A szombati fináléba a keddi és a csütörtöki elődöntőből jutott be tíz-tíz ország, hatan - az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, a rendező Azerbajdzsán, Spanyolország és Németország - automatikusan kerültek a döntőbe.

A helyszínen mintegy 20 ezer néző, világszerte 100-120 millió tévénéző követte az 57. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét. Miután az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) által rendezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre, 2013. május 14. és 18. között Svédországban lesz az esemény.

Eddig 26 ország győzött Eurovíziós Dalfesztiválok történetében, a legtöbb győzelem - hét - az íreké. A dalfesztivál eddigi győztesei között számos akkori vagy későbbi világsztár volt, köztük az olasz Gigliola Cinquetti (1964), a luxemburgi France Gall (1965), az osztrák Udo Jürgens (1966), a brit Lulu (1969), a svéd ABBA (1974), az ír Johnny Logan (1980, 1987), svájci színekben a kanadai Céline Dion (1988), az olasz Toto Cutugno (1990) vagy a brit Katrina and the Waves (1997).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.