Bebörtönzöttek követelik a szabadulást

Lázad az ellenzék: éhségsztrájk az Eurovízió küszöbén

Tizenkét bebörtönzött ellenzéki éhségsztrájkba kezdett kedden Azerbajdzsánban, hogy a közelgő Eurovíziós Dalfesztivál alkalmából az országra irányuló nemzetközi figyelmet kihasználva követelje szabadon bocsátását.

2012.05.16 07:29MTI

Az éhségsztrájkolókat az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet politikai foglyoknak ismerte el - emlékeztetett a hír kapcsán a Turan független azerbajdzsáni hírügynökség.

A kaukázusi országban rendkívül kritikus a helyzet, a kormány ott akadályozza az emberi jogi aktivistákat, ahol csak tudja - jelentette ki a dpa német hírügynökségnek Volker Beck, a németországi Zöldek parlamenti frakciójának emberi jogi szóvivője. A német politikus szerdán Bakuba látogatat, hogy részt vegyen egy konferencián a Sing For Democracy elnevezésű emberi jogi projekt keretében és találkozzon Kamran Rcajev helyi melegaktivistával.

Beck kijelentette: nem szabad megengedni, hogy Ilham Aliyev elnök tekintélyuralmi rendszere nagyszabású propagandashow-vá változtassa az Eurovíziós Dalfesztivált, "legalább verbálisan a diktátor sípcsontjára kell lépnünk".

Az Amnesty International felszólította az azeri hatóságokat, hogy vessenek véget a máskéntgondolkodók elleni rendőri erőszaknak. Hétfőn húsz embert vettek őrizetbe Bakuban a hatósági és bírósági önkény elleni spontán tiltakozóakciókon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.