A savanyúság, ami mindig nyerő

Hogyan készítsünk kovászos uborkát?

Ez a számos ételhez bevethető, ízletes savanyúság igen népszerű - hogyan tudjuk otthon is elkészíteni?

2012.04.12 06:35ma.hu

Kevés ember van, aki nem csábul el a kovászos uborka láttán - a savanyúság szinte mindenhez fogyasztható, és önmagában is kellemes frissítő.

Hozzávalók (5 literes üveghez):

-
2 kg közepes nagyságú uborka
- 1 csapott evőkanál szemes bors
- 2 nagy csokor kapor virágjával, szárával
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 liter víz
- 3 evőkanál só
- 50 gr fehér kenyér (zsemle)

10-150 cm hosszú, friss, karcsú, hamvas uborkákat vásárolunk, 15 percre hideg vízbe áztatjuk (hogy az esetleges földmaradványok fellazuljanak), kefével alaposan megsikáljuk őket, váltott vízben többször megmossuk, tiszta konyharuhára terítjük, egy másikkal megtörölgetjük.

Az uborka két végét levágjuk, megkóstoljuk, nem keserű-e, majd a közepét 4-5 cm hosszan behasítjuk, vagy hústűvel több helyen megszurkáljuk. A vizet a sóval a forrástól számított 5-7 percig forraljuk, kissé hűlni hagyjuk.

A borsot és a kaprot leöblítjük, a fokhagymát meghámozzuk. Egy 5 literes üveg aljára terítjük a kapor felét, szorosan beleállítgatjuk az első sor uborkát. Megszórjuk a bors és a fokhagyma felével, a tetejére helyezzük a maradék kaprot, majd az előbbi módon a maradék uborkát.

Leöntjük a meleg, de nem forró sós vízzel, hagyjuk langyosra hűlni. Szárazon megpirítjuk a kenyeret, vagy a zsemlét, az uborka tetejére tesszük-nyomkodjuk, ritka szövésű, tiszta konyharuhával letakarjuk, egyenletes melegre, de nem tűző napra állítjuk (max. 25 C-fok).

4-5 nap múlva eltávolítjuk a kenyeret a tetejéről, a levét leszűrjük, az uborkákat (ha „maszatosak”, leöblítjük) kisebb, tiszta üvegekbe, vagy jól záródó műanyag dobozokba tesszük, annyi lét öntünk rájuk, hogy ellepje, és fogyasztásig a hűtőszekrényben tároljuk. A leve kitűnő üdítőital, tökfőzelék készítésére felhasználható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.