Kánikula-leves, de bármikor felüdít

Frissüljünk fel uborkalevessel!

Ha egy igazán könnyed, frissítő levesre vágyunk, az uborkaleves a legjobb választás - különösen fokhagymával és kaporral finom.

2012.03.12 06:29ma.hu

Kitűnő, frissítő leves, nagy melegben a leginkább ajánlott - ez a fokhagymás-kapros uborkaleves. Elkészítése sem túl nagy ördöngősség.

Fotó: internationalrecipes.net

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 erőleveskocka
- ½ kg kígyóuborka
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl tejföl
- 1 dl száraz fehérbor, citromlé
- 1 nagyobb, kemény paradicsom

7 dl vizet felforralunk az erőleveskockákkal, kihűtjük, teljesen zsírtalanítjuk. Az uborkát megmossuk, ha nem túl vastag a héja, ne hámozzuk meg. Levágunk belőle egy 4 cm-es darabot, félretesszük a díszítéshez, a többit nagyjából felaprítjuk, turmixkehelybe tesszük.

A kaprot és a petrezselymet leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, majd a fokhagymával, valamint a tejföllel és a borral együtt az uborkához adjuk, péppé turmixoljuk. Elkeverjük az erőlevessel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Gondosan lefedjük, 2 órára behűtjük. Tálaláskor leszűrjük a levest, ízlés szerint egy kevés citromlével savanyítjuk, erőleveses csészékbe vagy mélyebb tálkákba szedjük.

A paradicsomot megmossuk, magjait eltávolítjuk, és a félretett uborkával együtt apró kockákra vágjuk. Meghintjük vele a leves tetejét és néhány kaporszállal díszítve jó hidegen tálaljuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.