James Bond is segíthet egy kicsit

Batmanban van a brit ingatlanosok utolsó reménye

Batman, James Bond vagy épp Johnny English siethet a korábban fényes sikerekhez szokott, ám a gazdasági válságtól különösen erősen sújtott londoni ingatlanpiacon: egyre több produkció veszi igénybe az egykor biztosítók, bankok és alapok lakta citybeli irodákat, hogy pazar háttér előtt forgassák filmjeleneteket.

2012.03.11 12:29MTI

A brit főváros ingatlanpiaca boldogan áll a nagyszabású produkciók rendelkezésére, legyen szó akár Batman, James Bond vagy esetlenebb pályatársa, Johnny English kalandjairól. A filmesek jelentette "nem hagyományos" ügyfélkör ugyanis nemcsak pénzt hoz, de nagy érdeklődést is szül.

A londoni ingatlanvállalatok már "átálltak" az ingatlanpiac és a filmipar között közvetítésre. Így tett a Space-2 Consulting, amelynek egyik képviselője, Mark Hughes-Webb szerint akár napi hétezer fontot (2,5 millió forintnak megfelelő összeget) is elkérhetnek egy-egy forgatási irodai helyszínért. Ilyen lehetőséget pedig nem sokan akarnak elszalasztani - különösen egy gyengélkedő ingatlanpiacon.

Az Európa más pénzügyi központjainak számító városaitól - például Frankfurttól - eltérően Londonban nem a régi patinás irodaépületek, hanem az új és sikkes irodaházak állnak üresen. A helyiségeket rendben kell tartani, ez pedig tetemes összeget emészt fel.

Daniel Craig a londoni Tower előtt, James Bond bőrében (Fotó: MTI)

A szigetország fővárosában valóban súlyos gondokkal szembesül az ingatlanpiac: januárban a pénzügyi negyedben, a Cityben az irodák hét százaléka állt üresen, ez kétszerese a pénzügyi válság hajnalán, 2007-ben mért aránynak.

A Bank of England épülete közelében például két irodaháztömb is van, az ezekben üresen álló irodák területe összesen 11 futballpályáját tesz ki. Az egyik tömb, a Cannon Place legutóbb a BBC brit közszolgálati televízió egy kémfilmjének adott otthont.

"Tudatosan keressük ezeket a lehetőségeket, hogy felhívjuk a nyilvánosság figyelmét az épületre" - mondta a Hines projektfejlesztő cég egyik képviselője. Mark Swetman szerint a nyilvánosság, ez a fajta reklám még tán fontosabb is a pénznél. De nemcsak a filmipar érdeklődik az üres épületek és irodák iránt: egyre több tévécsatorna bérli ki a tetőteraszokat, hogy szép kilátást szerezzen műsorai hátteréül a nyári londoni olimpiai játékok, valamint II. Erzsébet gyémánt jubileumi ünnepségeinek idejére.

Örül a divatszakma is: a londoni divathét idején például az egyik leghosszabb kifutót állították fel a Szent Pál-székesegyház mellett lévő irodakomplexumban, amelynek gazdája, a Land Securities 10 ezer fontnál is többet söpört be a kasszába ezért. De szívesen bérel irodát néhány hétre az Amazon, a Google vagy épp az eBay is, hogy "élőben" mutassa be termékeit az ügyfeleknek, hogy aztán tovább álljon "vándorcirkuszával".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.